Reklama:

Drugi napad 7 lat po pierwszym- czy to padaczka? (5)

Forum: Padaczka

gość
07-08-2017, 11:47:30

Kilka dni temu miałam drugi w życiu napad padaczkowy (a przynajmniej wyglądający tak, jak padaczkowy). Po pierwszym napadzie 7 lat temu miałam robione EEG i tomografię, wyszły w porządku, więc uznałam (tak mi też zasugerowali w szpitalu), że to pewnie był napad jednorazowy i nie leczyłam się u neurologa. Czy drugi napad oznacza, że mam padaczkę? Czy jest możliwe, by napady w padaczce były tak rzadkie?
Wiem, że forum to nie miejsce na stawianie diagnoz, zapisałam się już do neurologa, ale jak to na NFZ, muszę czekać 3 m-ce, więc w międzyczasie chciałam się dowiedzieć, czy ktoś miał podobną sytuację.
gość
07-08-2017, 19:59:23

Witam;
Jak najbardziej, może być to padaczka, ale musi to potwierdzić lekarz. Podstawowym badaniem przy padaczce jest EEG. Tomografia lub RM głowy wykażą tylko zmiany w obrębie mózgu, nie stwierdzą padaczki. Taki odstęp czasowy w atakach, też może występować. W moim przypadku było to co trzy lata, a później co pół roku.
Trzy miesiące na wizytę u neurologa, to długo, poszukaj innego neurologa, zajmującego się leczeniem padaczki. Gdyby coś się w międzyczasie wydarzyło (nie życzę Ci tego), niech ktoś zawezwie karetkę.
Pozdrawiam Alicja
gość
08-08-2017, 15:24:23

Dziękuje za odpowiedź.
Obdzwoniłam poradnie w Warszawie, termin trzech miesięcy to najkrótszy, jaki udało mi się znaleźć...
gość
08-08-2017, 17:57:54

Umów się na prywatną wizytę, ale do dobrego neurologa, polecam dr Zwolińskiego z Warszawy, kontakt znajdziesz w internecie. Możesz też poszukać na forach internetowych kogoś innego, kto ma dobre opinie. Lekarz lekarzowi nie równy
gość
10-08-2017, 06:09:09

Witam. Ja miałam dwa napady, 9 lat temu. Jeden w październiku, drugi w listopadzie. Dopiero przy drugim napadzie stwierdzono, że to padaczka. Brałam leki 5 lat, nie było napadów i zostały wycofane. Miałam spokój około 2 lat, i znów dostałam napad. I mam padaczkę nadal, więc możliwe są napady po przerwie 7 lat. Ale to już powienien ocenić lekarz, co pani dolega :) pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: