Reklama:

Drętwienie ręki - mrówki (4)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
12-03-2009, 05:56:00

Od dwoch miesięcy mam zdrętwiałe dwa palde u jednej reki, cała dolna część aż do nadgarstka. Tak jak znieczulenie u dentysty. Dzisiaj zauważyłem że mam całą ręke osłabioną, ak że cięzko mogłem przekręcić klucz. Zaczeło się to mniej więcej kiedy zaczołem brać Atrox20 na obniżenie cholesterolu, dzisiaj odstawiłem jak rzeczytałem ulotke Co to może być, mam34 lata te mrowki są non stop. Nie byłem u lekarza, ale czy to może być groźne. Biore insuline, czy to może bć od cukrzycy. Co mam zrobić, i jakie badania wykonać
Początkujący
12-03-2009, 16:10:00

ktore palce masz zdętwiale? Wygląda na uszkodzenie nerwu prawdopodobnie lokciowego ( jeśli drętwieje maly palec i serdeczny) , ewentualnie pośrodkowego ( jeśli bardziej kciuk i wskazujacy).
Jak najbardziej moze to byc zwiazane z cukrzycą, bo w cukrzycy neuropatie nie należą do rzadkości. Ale nie musi, moze to byc np. zespol rowka nerwu lokciowego, ewentualnie zespol cieśni nadgarstka ( jeśli to nerw pośrodkowy). Rozstzyga o tym badanie EMG ( przewodnictwa nerwowego). Idź z tym do neurologa lub zrob EMG nerwow łokciowego i pośrodkowego prywatnie. Specjalista określi gdzie jest uszkodzenie i powie co z tym dalej robić. Poki co staraj siekontrolowaccukrzycę,lekarz rodzinny może Ci też przepisaćleki takie jak Milgamma i/lub Nivalin, stosuje sie je domieśniowo. Wspomagają one regeneracje nerwów.
gość
13-03-2009, 01:51:00

Dzieki za fachową pomoc. Własnie bolą mnie mały i serdeczny Jak myslicie może to samo przejść. Jak długo ten Atrox będzie siedzaiał w organizmie? Brałem go codziennie przez miesiąc, może to przez niego. Jaki jest spsób na rehabilitacje tego nerwu
Początkujący
13-03-2009, 07:52:00

Wątpię by lek byl przyczyną. Odpowiedź da Ci tylko badanie EMG.
Może sie okazać że konieczna jest operacja uwolnienia nerwu spod ucisku, np. w rowku nerwu łokciowego. Poki co leki - Milgamma, Nivalin, możesz skorzystac z rehabilitacji, trochę tego jest - np. elektrostymulacje, solux, wirówka, pole magnetyczne itp, porozmawiaj z rehabilitantem. Przede wszystkim idź z tym do lekarza, nie czekaj, bo jeśli nerw jest uciskany uszkodzenie bedzie się poglębiac i potem będzie za późno na leczenie.
Wpisz w google "uszkodzenie nerwu łokciowego", coś na pewno znajdziesz na ten temat.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: