Reklama:

Drętwienie prawej strony ciała (3)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Początkująca
28-11-2012, 13:46:08

Witam.
Pierwszy raz decyduje się na szukanie pomocy czy informacji w internecie.
Mój problem zaczął się 7 lat temu, pewnego dnia zaczęło dokuczać mi kolano, bolało kiedy chodziłam, drętwiało. Jeszcze przed maturą byłam na USG kolana i nic ono nie wykazało, lekarz tylko potwierdził, że jest lekko opuchnięte. Potem z czasem zaczęło boleć mnie stopa, przeważnie duży palec u nogi. Miałam robione badania na reumatyzm, gdyż objawy ujawniają się kiedy zmienia się temperatura. Kolano zaczyna robić się ciężkie, bolesne, odrętwiałe, pojawia się uczucie bezsilności, problemy z chodzeniem kiedy jest zimno, albo ciepło. W zależności jaka jest temperatura, muszę wtedy kiedy jest zimno, otulić kolano ciepłem i na odwrót. Badania wykluczyły reumatyzm.
Po kolejnych latach podobne objawy przeszły na biodro, miednice. Ucisk, nie ostry ból, ale stłumiony, ciężko mi siedzieć, a stać też nie za bardzo mogę. Dodam, że kolano zawsze muszę mieć wyprostowane, inaczej zaczyna mnie rwać, drętwieć. Zawsze przy tym jest lekko opuchnięte, a również robi się lekko sine.
Od 2 lat mam problemy z ręką, wszystko po prawej stronie. W dłoni drętwieją mi palce, często na parę sekund. Pojawia się stłumiony ból, lekkie rwanie, często obejmujący całą rękę, aż do łopatki. I znowu przy atakach drętwienia, bólu, ociężenia, bardzo trudno mi jest coś podnieść, unieść. Tak samo jak kolano muszę mieć ją wyprostowaną w łokciu. Tak samo dodam, że na kolanie nie mogę nic trzymać, na udzie np torby.
Od roku leczę się prywatnie u neurologa, niby było zagrożenie, że to stwardnienie rozsiane. Poszłam na tydzień do szpitala, zrobiono mi masę badań: tomografię głowy, rezonans, nawet na bolerioze, ale nic nie wyszło. Jedynie jakieś martw tkanki w mózgu, które tworzą się po narodzinach, ale które nie sa przyczyną moich objawów. Miałam też EKG, badanie fal mózgowych, badania okulistyczne. Wyszłam ze szpitala z diagnozą, że to nie SM. Mój neurolog po zapoznaniu się z badaniami stwierdził, że jednak nie przeprowadzono bardziej wnikliwych badań i do końca nie można skreślić stwardnienia.
Oczywiście mówiono mi o nerwicy i w sumie istnieje w moim prywatnym życiu podłoże na to, ale ciężko mi uwierzyć, że to jest powód rozwijających się objawów. Na razie mój lekarz wzmacnia mnie witaminami i tyle. Można powiedzieć, że czekam, az mi się pogorszy ze wzrokiem, przez co chodzę spięta i przestraszona. Ostatnio odczuwam bóle w karku po prawej stronie, lekkie odrętwienie. Dodam, że uczucie ociężenie, lekkiego bólu, rwania w kolanie czy w całej prawej stronie mam non stop. Czasem są słabe, a czasem bardzo silne. Na dłuższe dystansy ciężko mi chodzić.
Proszę o opinię specjalisty, może powód moich dolegliwości kryje się gdzieś indziej. Nie chcę czekać aż stanie się coś z moim wzrokiem. Kocham rysować i nie wyobrażam sobie, aby moja prawa ręka odmówiła mi działania.
Bardzo proszę o jakąkolwiek sugestię. Dodam, że mam 24 lata.
gość
28-11-2012, 20:49:13

Hej mam pytanieczy w MRI głowy nie miałaś ani jednego ogniska???a płyn rdzeniowo-mózgowy miałaś badany??? ja miałam 3 ogniska do 4mm a w płynie wyszedł mały stan zapalny ale SM też narazie wykluczyli.Dodam iż badanie miałam wykonane przez częste bóle głowy,żadnych paraliżów nie miałam, nie raz tylko czuje takie zimno jakbym swojej nogi nie miała....ale to może zdażyło mi się z dwa razy i po 2-3 minutach przestało się tak robić. Ja też wkońcu chciałabym znać odp cio mi dolega....;-(ale widzisz nawet konkretna klinika nie da nie raz odp na nasze dolegliwości...trzymaj się
agusia
gość
18-03-2017, 18:44:21

witam mam 31 lat jestem 4 miesiace po urazie stopy do tej pory było oki a od tygodnia boli mnie pieta wiec wizyta na fonoforezie a po zabiegu odretwienie całej nogi prawej reki ogólnie zle sie czuje mam stłuszczona watrobe problemy z kregosłupem u neurologa jeszcze nie byłem noga mnie jak nie piecze to boli to kuje wogóle ten ból chodzi po całym organizmie słabiej widze na lewe oko i czuje sie jak pijany nogi mam słabe i czuje zimno w prawej co dalej robic z tym

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: