Reklama:

dokuczliwy ból głowy (7)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
15-04-2011, 17:33:38

mam 19 lat i od ok 2 lat borykam sie z ciężkim bólem głowy boje się ze może to być coś poważnego często zdaza mi sie ze budze sie z tym bolem do tego wymiotuje lub mdleje zdaza sie tez ze budziłam sie z zakrwiawionymi białkami oczu drazni mnie światło zapach lub dzwieki a od prawie miesiąca jestem codziennie na tabletkach bo ból po paru godz powraca... do tego coraz częściej sie zapominam np nie wiem co przed chwila robiłam z czym to moze być związa
gość
16-04-2011, 10:54:22

Ja bym chyba nie wytrzymała dwóch lat z takim bólem. Cierpię na migrenę od około pół roku i czasem bóle były tak silne, że też zdarzyło mi się zemdleć. Wszystkie objawy masz podobne do moich: wymioty, nadwrażliwość na świało i dźwięki. Koniecznie powinien Cie zobaczyć neurolog, bo nieleczona migrena może się rozwijać jeszcze bardziej.
Początkująca
16-04-2011, 12:07:17

ja juz ledwo z tym wytrzymuje dlatego postanowiłam coś z tym zrobić... a wiesz moze jakie badania byłyby mi potrzebne??
gość
18-04-2011, 08:18:34

Jak pójdziesz do neurologa to dobrze jak będziesz miała aktualne wyniki podstawowych badań czyli krew + morfologia. Oprócz tego pewnie dostaniesz skierowanie na EEG głowy. Najważniejsze jest ustalić przyczynę bólu. Spróbuj zapisywać bóle, tzn. ile trwają, gdzie jest główny ucisk, co jadłaś danego dnia. To się nazywa dziennik migren, ja już jakiś czas go prowadzę. Pomaga to lekarzowi zobaczyć w czym tkwi przyczyna i co może mieć na to wpływ. Warto też podpytać czy nikt w rodzinie nie chorował na migrenę. Często skłonności do migreny mamy po prostu genetyczne.
gość
20-04-2011, 12:58:05

Dokładnie, to wygląda jak migrena, mam takie same objawy - wymioty, drażliwość na światło i na wszelkie dźwięki. Koniecznie idź do lekarza, bo te leki przeciwbólowe które bierzesz też mogą nasilać bóle a wręcz je powodować po pewnym czasie, u mnie tak było. Teraz jestem na lekach na receptę od lekarza i wystarczy jeden wzięty w odpowiednim momencie by przerwać napad.
A bierzesz tabletki antykoncepcyjne? One też niestety mogą wywoływać takie bóle...
Początkująca
20-04-2011, 18:53:20

tak biorę ale od niedawna tzn od 3msc wiec wątpie że to od tego
gość
26-04-2011, 12:47:05

Idąc na badania musisz powiedzieć lekarzowi, że bierzesz tabletki anty. One nie muszą powodować ale często potęgują bóle migrenowe. Wszystko jest tutaj ważne, to jak się odżywiasz, jakie przyjmujesz leki, jaki tryb życia prowadzisz. Migrena to jedna z tych chorób, która ma niestety bardzo wiele przyczyn.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: