Reklama:

Do jakiego specjalisty się udać? ortopeda, neurolog, neurochirurg (7)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Początkujący
07-01-2014, 12:15:45

Witam, mam 29 lat a moje problemy z kręgosłupem są coraz większe. Nie mogę podnosić ciężkich rzeczy schylać się, zbyt długo siedzieć, problemy sprawia mi byt długie spanie na jednym boku etc. Ból kręgosłupa lędźwiowego, czy też piersiowego towarzyszy mi prawie zawsze. Zrobiłem badanie MR ale nie wiem do kogo mam się udać. Czy ma to być ortopeda, neurolog czy neurochirurg?
K.piersiowy:
pogłębiona kifoza piersiowa w pozycji badania.
Prawostronna skolioza pogranicza piersiowo-lędzwiowego
Stan po przebytej chorobie Scheuermanna
Centralno prawoboczna prituzja Th3-4 uciska worek opony twardej.
Centralno lewoboczna protuzja Th8-9 w fazie aktywnej uciska worek opony twardej
Centralno lewoboczna protuzja Th9-10 w fazie aktywnej uciska worek opony twardej
Centralno lewoboczna protuzja Th10-11 uciska worek opony twardej
Pozostałe krążki międzykręgowe bez wypuklin
Szerokość otworów międzykręgowych prawidłowa
Rdzeń kręgowy praawdiłowej grubości, bez zmian ogniskowych.
K.lędzwiowy
Zniesiona lordoza lędźwiowa w pozycji badania
Stan po przebytej chorobie Scheuermanna
Bulging krążka międzykręgowego L4-5 i zmiany zwyrodnieniowe w stawach międzykręgowych uciskają worek opony twardej i korzenie nerwowe w zwęzonych otworach meiędzykręgowych. Centralna protuzja krążka międzykręgowego L5-s1 w fazie aktywnej i zmiany zwyrodnieniowe w stawach międzykręgowych uciskają worek opony twardej i korzenie nerwowe w zwężonych otworach kiędzykręgowych.
Pozostałe krążki międzykręgowe bez wypuklin
Szerokość otworów międzykręgowych prawidłowa
Stożek rdzenia prawidłowy
Do tyłu od S2 torbiel Tarlova 13mm
P.s będąc ostatnio u urologa z problemem bardzo częstego oddawania moczu(terapia lekowa nie pomogła) lekarz urolog zapytał się o stan kręgosłupa i zwrócił uwagę że może on powodować u mnie objawy częstego oddawania moczu.
gość
07-01-2014, 12:40:22

Witam, myślę że do neurologa po skierowanie na konsultację neurochirurgiczną, ale na nfz czeka się w zależności od ośrodka ok. pół roku. Szybciej jest zapisać się od razu do dobrego neurochirurga, prywatnie. Trochę to kosztuje ale jest szybciej a i Twoje objawy wydają mi się niepokojące.t torbiel Tarlova, oraz częste oddawanie moczu może doprowadzić do nie trzymania moczu, nie to że straszę ale czas odgrywa często ważną rolę, powodzenia :)
Początkujący
07-01-2014, 14:31:25

W grę wchodzi tylko wizyta prywatna właśnie ze względu oczekiwania na wizytę w placówce publicznej(co miesiąc płacę 1000zł zusu w tym składkę za opiekę zdrowotną, której tak naprawdę nie ma ale to osobny temat więc się nie będę rozwodził) W sieci wyszukałem takich specjalistów jak Rafał Górski, Jan Podgórski, Jarosław Andrychowski. Czy ktoś miał z nimi do czynienia jeżeli chodzi o kręgosłup? i czy na pewno neurochirurg? przyznam że obawiam się że ten lekarz może namawiać na operację. Nie to że się boje bo już trzy razy usypiali mnie na stole do operacji ale z kręgosłupem raczej nie chcę się bawić w ten sposób.
Forumowiczka
07-01-2014, 14:57:20

Patryk, na pewno neurochirurg.
Przemawia za tym ucisk korzeni i zaburzenia mikcji.
Nie obawiaj się tego co usłyszysz w kwestii potencjalnej operacji bo są to decyzje wyważone i podejmowane w koniecznych przypadkach.
Ortopeda i neurolog będą działać objawowo a tu trzeba leczyć przyczynowo.
Jeżeli w grę będzie wchodziła fizjoterapia to od neurochirurga usłyszysz o takich wskazaniach a jest to najbardziej kompetentny specjalista żeby ocenić stan neurologiczny.
Wszyscy wymienieni przez Ciebie neurochirurdzy to bardzo doświadczeni specjaliści w zakresie operacji kręgosłupa.
Do tej listy dodałabym jeszcze dr. Arkadiusza Wilka, dla mnie numer jeden nie umniejszając pozostałym.
Początkująca
13-01-2014, 14:19:45

KOCHAN TYLKO I WYŁĄCZNIE DR. RAFAŁ GÓRSKI, GRODZISK MAZOWIECKI!!!!!! OPEROWAŁ MNIE URATOWAŁ MI ZYCIE , FANATYK KRĘGOSŁUPÓW!!
Początkująca
09-11-2020, 18:54:16

Treść zablokowana przez moderatora

gość
09-11-2020, 19:11:01

Treść zablokowana przez moderatora

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: