Reklama:

Diagnoza po badaniu EEG (2)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

gość
25-09-2009, 17:04:10

Opis badania :
W zapisie spoczynkowym występuje nisko- i średnionapięciowy rytm podstawowy alfa ok 9/s z udziałem grup fal theta 4-7/s w przednich częściach mózgu. Na tym tle zarejestrowano 1x ogniskowe wyładowanie zespołów fali ostrej z wolną 2-3/s w prawej okol czołowo-przedczołowo-skroniowej, trwające do 1 s. RZ obecna. Hw i FS nie nasilają zmian.
Orzeczenie :
Zapis ze zmianami zlokalizowanymi w przednich okolicach mózgu, niedużego stopnia oraz ze sporadyczną, ogniskową czynnością napadową.
Proszę o opinie co to oznacza, czy na coś choruję, czy to poważne, co mam robić dalej, jak leczyć, czy można to wyleczyć ?
gość
06-10-2009, 17:05:51

Badanie EEG jest badaniem dodatkowym wykonywanym w diagnostyce specyficznych jednostek chorobowych. Dlatego jego wynik sam w sobie nie świadczy o procesie chorobowym, lecz stanowi składową procesu diagnostycznego. Opisywane zmiany mogą stanowić waraint normy lub być efektem konkretnego schorzenia. Aby postawić u Pani diagnozę, przede wszystkim konieczna jest znajomość wywiadu chorobowego oraz Pani stanu klinicznego.

Pozdrawiam.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Opis MRI-konflikt
Witam. Od kilku miesięcy cierpię na silne bóle głowy,od pewnego czasu doszły zawroty. Po wykonaniu MRI głowy(w zasadzie wszystko dobrze) na końcu opisu jest : Pętla naczyniowa AICA po stronie prawej- predyspozycja anatomiczna do konfliktu naczyniowo-nerwowego z nn.VII-VIII. Czy jest to coś poważnego? Czy powinnam skonsultować się z neurologiem czy neurochirurgiem?
gość
Porada
Witam. Czy mógłby by mi ktoś przetłumaczyć na ludzki język co to znaczy ? Opis Badania TK
gość
Stan po urazie czaszkowo-mozgowym
Witam serdecznie, otrzymałem wynik rezonansu magnetycznego ojca i chciałbym zapytać czy jest ktoś w stanie przybliżyć mi znaczenie tego opisu w przyziemny sposób? Pozdrawiam.
gość
Torbiel w okolicy podgnykowej
Czy może ktoś miał usuwaną torbiel w okolicy podgnykowej? Wykonanych wiele rezonansów, ostatnio usg szyi pokazuje, że torbiel raz jest większa raz mniejsza. Nie wiem czy to niedokładność pomiarów wykonujących badanie czy faktycznie zmienia wymiary. Syn chodzi z tym już 5 lat i do tej pory żaden lekarz nie określił się co z tym robić. Ostatni lekarz wykonujący usg stwierdził, że syn musi pójść na operację, nie czekać i to wyciąć. Poczytałam sporo na ten temat i okazuje się, że to poważna operacja a nie wizyta u stomatologa. Jednak żaden lekarz tego nie powie, nie wyjaśni. Czy my trafiamy tylko na takich właśnie lekarzy? Może ktoś mógłby polecić lekarza, szpital etc. komu udało się wyjść bez skutków ubocznych po takiej operacji?
Reklama: