Reklama:

Diagnoza Dystrofia Miesniowa beckera (5)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
17-07-2017, 09:11:35

Witam, mam postawioną następującą diagnozę: dystrofia mięśni beckera, postawiona na Banacha w 2004 roku. Mam podwyższone Ck na poziome ok 700, emg mieści sie w normie, nieznacznie podwyższony alat oraz aspat(60), została wykonana biopsja wycinka mięśnia, która niejako potwierdza diagnozę; ponieważ w badanej próbce występuje dystrofina oraz mala cześć mięśnia wykazuje cechy szkliwienia łapią mnie skurcze oraz bolą stawy, łydki są znacznie przerośnięte ale ich obwód raczej się nie zmienia. Ogólnie to czuje ze jestem coraz bardziej usztywniony. Mam 30 lat i na ostatniej wizycie ta wyżej postawiona diagnoza została podważona, zostały wykonane badanie genetyczne, które nie są w stanie potwierdzić takiej diagnozy. (brak delecji w obrębie genu dystrofiny )Wykonane zostało także badanie w kierunku dm 1 oraz dm2 oba wyszły negatywnie. Dodam ze poruszam sie samodzielnie daje rade wchodzić po schodach. Panie dr. Macias jest zdania ze jestem zbyt sprawny jak na osobę z ta chorobą. Czy ktos spotkał się z takim przypadkiem??
gość
05-02-2018, 22:12:48

Witam. Mam podobne objawy. Czy strzelaja wam kosci ?? Ck na poziomie 500.
gość
16-03-2022, 09:36:42

Witam u mojego syna przez przypadek po ćwiczeniach na siłowni wyszło CK 40 tysięcy. Badaliśmy później bez wysiłku w normie. Później po lekkich wysiłkach znów wysoko różnie np.3 tysiące ..... Lekarze też do tej pory uważali że jest zbyt sprawny. W tej chwili czeka na przyjęcie do szpitala na Banacha. Czas oczekiwania baaaardzo długi.
gość
16-03-2022, 09:38:14

Gość 2017-07-17 11:11:35
Witam, mam postawioną następującą diagnozę: dystrofia mięśni beckera, postawiona na Banacha w 2004 roku. Mam podwyższone Ck na poziome ok 700, emg mieści sie w normie, nieznacznie podwyższony alat oraz aspat(60), została wykonana biopsja wycinka mięśnia, która niejako potwierdza diagnozę; ponieważ w badanej próbce występuje dystrofina oraz mala cześć mięśnia wykazuje cechy szkliwienia łapią mnie skurcze oraz bolą stawy, łydki są znacznie przerośnięte ale ich obwód raczej się nie zmienia. Ogólnie to czuje ze jestem coraz bardziej usztywniony. Mam 30 lat i na ostatniej wizycie ta wyżej postawiona diagnoza została podważona, zostały wykonane badanie genetyczne, które nie są w stanie potwierdzić takiej diagnozy. (brak delecji w obrębie genu dystrofiny )Wykonane zostało także badanie w kierunku dm 1 oraz dm2 oba wyszły negatywnie. Dodam ze poruszam sie samodzielnie daje rade wchodzić po schodach. Panie dr. Macias jest zdania ze jestem zbyt sprawny jak na osobę z ta chorobą. Czy ktos spotkał się z takim przypadkiem??
gość
16-03-2022, 09:49:45

Proszę nie bagatelizować objawów i badać CK również po wysiłku, np. ćwiczeniach intensywnych.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
gość
Torbiel rathkiego lub plata tylniego
Ratunku!!! Bole glowy i oczu mgla przed oczami coraz częściej bole glowy,wymioty co drugi dzień... Zaraz się wykończę w oczekiwaniu neurologa a gdzie jeszcze rezonans... Torbiel od 4 lat
Reklama: