Reklama:

Depakine vs Vetira w ciszy (3)

Forum: Padaczka

gość
19-04-2017, 18:56:18

Dobry wieczór, aktualnie jestem bez leków, w ciąży 8tc. Zdiagnozowane napady nieświadomości pod kontrolą lekarza. Od 5-6miesięcy bez leku.przyjmowalam Depakine Chrono którą b.dobrze znosilam. Wróciły jednak napady które same w sobie nie są szkodliwe dla dziecka ale mogą przerodzić się w napad ogólny a ten już jest. Dostalamr Vetire, ale mam lęk przed ich rozpoczęciem. Chcialabym zaczekać do 12 tc ale czuję że to jest ogromne ryzyko. Czy może jest na forum pani w podobnnej sytuacji? Martyna
gość
25-04-2017, 00:36:05

Jeżeli jest Pani w ciąży i ma Pani napady, proszę brać leki. Podstawą leczenia padaczki u ciężarnej jest jak najmniejsza ilość leków, a najlepiej jeden, w jak najmniejszej skutecznej dawce. Ocenia się, że ewentualny napad ogólny u matki może być bardziej niebezpieczny dla dziecka niż same leki. Kolejną kwestią jest ich dobór, wiadomo, że żaden nie daje całkowitej gwarancji bezpieczeństwa, ale jedne są bezpieczniejsze, inne mniej. Na pewno depakine odpada. Jeśli chodzi o Vetirę, to tu bym się zastanawiała, ale nie chcę podważać decyzji lekarza, który ją przepisał, wiem tylko, że są bezpieczniejsze leki, np. lamotrygina.
Przede wszystkim to musi mieć Pani zaufanego lekarza, zarówno ginekologa, jak i neurologa, a ideałem by było znalezienie specjalnego ośrodka / poradni położniczej dla kobiet z padaczką.
I absolutna podstawa - spokój i odpoczynek. Teraz Pani i dziecko jesteście najważniejsi!
Jestem farmaceutką, epileptyczką i właśnie planuję ciążę
Pozdrawiam serdecznie i głowa do góry! Wiele kobiet takich jak my cieszy się już swoimi ZDROWYMI maleństwami
gość
17-03-2020, 20:14:47

Witam synek 7 lat diagnoza padaczka eeg wyszło jeszcze nie mam opisu dostał Depakine a przyczyną padaczki wymioty były teraz też są wymioty i ból głowy synek nie ma siły wstać nic się nie polepszyło jeden dzień je a drugi tylko troszeczkę co robić on cierpi i ja też ze bez silna jestem proszę o pomoc.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: