Reklama:

Demencja starcza i osoba niepełnosprawna PROSZĘ O POMOC (6)

Forum: Choroba Parkinsona

gość
03-07-2013, 18:06:35

Witam, moja babcia ma 89 lat. Opiekuje się swoją niepełnosprawną córką, nigdy nie było ku temu przeciwwskazań ponieważ była w pełni sprawna psychicznie jak i fizycznie. Od około 1,5 roku stan psychiczny babci drastycznie się pogorszył. Osobą, która zawsze zajmowała się babcią i dziadkiem (nie żyjącym od 6 lat) jest moja mama, w chwili obecnej znienawidzona przez babcie. Zresztą mnie babcia też nie darzy szczególną sympatią (wszystkie obce osoby ubóstwia, jest przemiła). Wszystko dlatego, że próbujemy zmusić babcię do zjedzenia czegoś innego zamiast słodyczy, że chcemy zmienić babci pościel (niestety od ponad roku bezskutecznie) bądź nakłonić do wizyty u lekarza (babcia miewa zawroty głowy ale tabletek nie chce przyjmować). Oskarża nas o to, że chcemy zabrać jej pieniądze i czekamy na jej śmierć aby otrzymać jej mieszkanie... Jednak najgorszy w tym wszystkim jest fakt, że babcia nie potrafi się zająć swoją córką. Zabrania jej jeść praktycznie wszystko po za chlebem i szynką. Bardzo często zdarzało się, że przyjeżdżałam do babci wieczorem a moja niepełnosprawna ciocia mówiła mi, że dzisiaj nic nie jadła tylko piła. Starałam się po kryjomu dać jej coś do zjedzenia, niestety czasem babci udało się to podejrzeć i w chwili obecnej ciocia praktycznie się do mnie (ani do nikogo innego) nie odzywa, nie mówiąc już o skłonieniu by coś zjadła. Gdy udało mi się nakłonić babcię by pojechała ze mną do rodziców, podstępem udało mi się wykąpać ciocię czego nie robiła od bardzo długiego czasu, przypuszczam, że z rok już minął. Nie muszę pewnie dodawać, że cieszyła się niewyobrażalnie. Takich sytuacji mogłabym wymieniać a wymieniać. Babcia uważa, że jej córka jest jej własnością i nikt nie ma prawa się wtrącać w to co z nią robi. Bardzo często się kłóciłam z babcią o to, że wrzeszcz na ciocię bądź próbuje dać jej zepsutą zupę bądź skiśnięte mleko. Nigdy nie spodziewałam się, że znajdę się w tak trudnej sytuacji. Bardo chętnie zabrałabym ciocię do siebie, natomiast babcia za żadne skarby nie odda cioci nikomu choćby na minutę. Zupełnie nie wiem co mam z tym wszystkim zrobić, do lekarza nie ma mowy, żeby babcię zaciągnąć. Bardzo proszę o jakieś rady, ponieważ dłużej bezczynnie nie mogę się temu przyglądać, z babcią jest co raz gorzej.
gość
03-10-2013, 17:37:57

Ogromnie Pani współczuję tej sytuacji. Jeśli o zachowanie babci to miałam podobną sytuację, nikomu z rodziny nie pozwoliła posprzątać, pozwolić umyć się.. żyła w brudzie.. Udało się tą sytuację zmienić wynajmując dla niej opiekunkę i wtedy babcia obcej osobie potrafiła się podporządkować.
Sytuacja którą Pani opisuje jest wyjątkowo trudna, gdyż dotyczy zniewolonej przez Pani babcię niepełnosprawnej kobiety. Wydaje mi się, że przede wszystkim dla dobra niepełnosprawnej ciotki należałoby zgłosić ten problem do domu opieki społecznej, gdyż z tego co pani opisuje babcia nie spełnia opieki nad niepełnosprawną córką. Nie orientuję się dokładnie, ale myślę że opieka społeczna pomoże Pani znaleźć jakieś rozwiązanie tej chorej sytuacji, może podpowiedzą jak prawnie rozwiązać sprawę opieki nad niepełnosprawną ciocią. Życzę powodzenia, proszę się nie poddawać i szukać pomocy, gdyż Pani Ciotce dzieje się krzywda.
gość
14-01-2014, 21:01:15

Proszę zapewnić babci opiekę tak , by niepełnosprawna ciocia miała chwilę dla siebie. Demencja jest podstępną chorobą i nie można podporządkowywać się osobie chorej. To nieprawda , ze babcia nienawidzi Pani i jej mamy - tak każe mówić jej " choroba " - ratujcie ciocię - bo ona zwariuje głodzona i stłamszona przez babcię
gość
29-07-2014, 12:11:13

Babcie oddajcie do jakiegoś zakładu opieki, gdzie należycie się nią zaopiekują (np. na Bobrowieckiej 9 w Warszawie). Ciotkę zabierz do siebie, tak będzie najlepiej.
Początkujący
02-12-2014, 13:14:53

Tu potrzebna jest profesjonalna opieka nad babcią, ciocia sama sobie nie poradzi z tak trudną chorobą. Nic nie zastąpi fachowej pomocy specjalistów.
______________________________________________________________ Jedno [url=http://szambo.go3.pl]szambo betonowe[/url] to za mało, potrzebuje dwa [url=http://www.szambo.go3.pl/szamba-betonowe-Poznan]szamba betonowe[/url] na moją działkę.
gość
01-06-2015, 08:31:41

Uważam że najlepiej będzie udać się do jakiejś instytucji gdzie ludzie zajmujący się takimi schorzeniami pomogą rozwiązać Wam ten problem. To że babcia robi sobie krzywdę nie myjąc się czy jedząc tylko słodycze dotyczy jej samej jako chorej tacy ludzie nie mogą być odpowiedzialni za innych w Twoim przypadku za ciocię która także wymaga opieki. To wszystko co opisałaś dokładnie znam tzn. oskarżania, wyzwiska , podejrzenia ale nie można pozwolić na przejęcie kontroli. Babcia wymaga specjalistycznej opieki niestety wiem jak to brzmi ale Ona nie może zajmować się niepełnosprawną córką kiedy sama jest w takim stanie .

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: