Reklama:

demencja agresja (3)

Forum: Choroba Parkinsona

gość
11-12-2011, 14:16:40

witam
przypadkiem weszłam na to forum szukając czegos o demencji starczej i agresji. Nie widziałam że tylu ludzi ma te problemy co ja. Moja babcia ma 80 lat a tak potrafi mi dać w kość że hej. Opowiada ze ją głodzę, biję, a sama mnie wyzywa bije, jestem wykończona psychicznie, do tego jestem w ciąży i nawet zaczęłam sie zastanawiac czy ją donoszę, ja rozumiem że staraość ma swoje prawa ale nie może nas ta starość terroryzować. Zastanawiam się czy sama ze sobą nie pójść do psychologa bo nie daje już sobie z tym wszystkim rady.
Początkująca
14-12-2011, 19:59:21

Witaj,
Z wypowiedzi zrozumiałam, że jesteś jedyną opiekunką babci. Jeżeli faktycznie tak jest to powinnaś poważnie zastanowić się nad kimś do pomocy. Niestety stan babci nie będzie się poprawiał a Tobie dojdą dodatkowe obowiązki związane z opieką nad dzieckiem.
Myślę, że pomoc psychologa jest bardzo wskazana. Z tego co się orientują to istnieją grupy wsparcia opiekunów z chorobą Alzheimera - tam też możesz poszukać pomocy.
Liderka opinii
18-03-2012, 13:39:41

Autorko wątku, to niestety częsty objaw demencji .
Agresja ze strony Babci to w tym wypadku rodzaj majaczenia. Ona naprawdę jest przekonana, że jest tak, jak mówi.
Potrzebne będzie - tak myślę, bo nie jestem lekarzem - leczenie somatyczne najpierw. Objawy, o których piszesz, w ogóle demencja, mogą brać się np z niedokrwienia pewnych rejonów mózgu. Jest coś, co się nazywa miaźdźycową demencją. Potrzebne więc byłoby leczenie przez Naczyniowca, np. Wszystko zależy od przyczyn choroby Babci. Zwróć może uwagę, czty są momenty, że to się nasila. Np po wstaniu z łóżka, po śnie. To byłoby nawet logiczne, bo krew krąży jeszcze na tyle słabo, ( po przebudzeniu), że niedokriwenie jest nawet ..prawie normalne,.
Jeżeli mam ( oby nie!) rację, to są na to leki, zwane prokognitywnymi, któe działają w ten sposób, że poprawiają ukrwienie mózgu na poziomie komórkowym, dzięki temu tonizują fajnie jego pracę i - na przykład - poprawiają funkcje intelektualne oraz nastrój. Wierz mi, znam problem z autopsji. pozdrawiam
PS. Demencję może też powodować np zatrucie, wtedy jest to stan toksyczny, albo, czy może Babcia przechodziła ostatnio jakiś uraz czy długotrwała chorobę jakiegokolwiek narżadu? cukrzyca też nie jest bez wpływu. Leczenie jest zawsze przyczynowe, a rokowanie dość dobre, zależy od przyczyny i tego, czy jest ona odwracalna.
Iza prezes Stow. ProPsychiatria < dla Psychiatrii>

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: