Witam,
Otrzymałem długi okres oczekiwania do neurologa do którego chodzę a jestem ciekawy czy zmiany jakie otrzymałem z rezonansu magnetycznego są groźne czy można je wyleczyć oto wynik:
Dehydratacja – zmiany degeneracyjne krążków międzykręgowych L4 – S1. Szerokopodstawna pośrodkowo – przyśrodkowa lewostronna przepuklina krążka międzykręgowego L4/L5 (wymiar AP ok. 5 mm) - modelowanie worka oponowego, zwężenie zachyłka bocznego lewego / ucisk korzenia nerwu lewego . Okrężna wypuklina krążka międzykręgowego L5/S1 (AP ok. 2 mm) i towarzyszące jej niewielkie osteofity krawędzi tylno - bocznych kręgów - częściowe zwężenie zachyłków bocznych i otworów międzykręgowych / widoczne niewielkie przyleganie do korzenia nerwu lewego . Spłycona lordoza lędźwiowa. Rozwojowe i w niewielkim stopniu zwyrodnieniowe zwężenie kanału kręgowego L2 - L4 do wymiaru AP ok. 10 mm i L4 – S1 do AP ok. 8 mm.
Poza tym w odcinku lędźwiowo - krzyżowym kręgosłupa: wypuklin krążków międzykręgowych na pozostałych poziomach nie stwierdzam, struktury kanału kręgowego prawidłowe, kręgi prawidłowej wysokości, bez zmian ogniskowych. Uwidocznione odcinki rdzenia kręgowego bez zmian.
Prosiłbym o napisanie w jaki sposób można wrócić do stanu przed kontuzją, i u kogo i w jakim mieście szukać pomocy.
Dziękuję Łukasz