Reklama:

Czy z padaczką można pracować jako nauczyciel? (4)

Forum: Padaczka

Początkująca
28-01-2021, 09:54:58

Witajcie, w tym roku planuję iść na studia. Zastanawiam się nad pedagogiką wczesnoszkolną i przedszkolną lub pedagogiką opiekuńczo-wychowawczą. Na padaczkę choruje od 2010 (pierwszy napad), drugi miałam w 2012, dlatego, że byłam po weselu (nieprzespana noc i nie wzięłam tabletki). Ostatni napad miałam ponad 2lata temu, dlatego, że byłam pół roku bez leków ( neurolog zalecił "na próbę" odstawienie, bo od 6lat nie było napadu i przez ten czas wyniki EEG były w porządku. Teraz leki biorę normalnie ( lamilept 50 dwa razy dziennie). Wyniki EEG w porządku. Czy z padaczką można pracować w tym zawodzie? Czy jednak odpuścić i szukać szczęścia w innym zawodzie niż pedagog? Zastanawiam się też nad grafiką komputerową. Co o tym sądzicie?
gość
26-02-2021, 17:02:42

szczerze są pewne zasady, które osoba z padaczką, powinna stosować i to jest: a. nigdy alkohol i to nie zaleca się nawet w cukierkach czekoladowych b. dbać o reżim dnia tj. nie zrywać nocy, chodzić spać przed 22g. i wstawać też o ustalonej godzinie, nawet w sobotę i niedzielę, c. brać regularnie przepisane leki. d. Przed odstawieniem leczenia można zrobić badanie EEG we śnie po nieprzespanej nocy i to może z dużym prawdopodobieństwem wskazać na potrzebę dalszego leczenia. e.sport jest wskazany lecz bez nadmiernego wysiłku np. w maratonie, oraz niektórzy lekarze wskazują na ograniczanie ćwiczeń z głową w dół (ćwiczeń antygrawitacyjnych). Chce pani być nauczycielem, nauczyciel ma też wiele możliwości pracy, niekoniecznie w klasie szkolnej. Już teraz może pani pójść np.na uczelnie i zapytać się co by pani mogła robić jako nauczyciel. Jako grafik komputerowy będzie pani non stop stymulować swój mózg pracą 8godzinną i więcej przy PC. Jeżeli jest pani foto wrażliwa, taka praca raczej wykluczona. Ale najlepiej aby pani skonsultowała swoje zamiary ze swoim neurologiem, na pewno pani dobrze poradzi.
gość
07-03-2021, 10:40:35

Witam.
Pracuję jako nauczyciel od 10 lat.
Od dwóch lat leczę się na padaczkę.
Biorę ten sam lek, co Ty tylko w zwiększonej dawce.
W pracy wszyscy wiedzą, co może się ze mną dziać.
Dyrektor nie widzi żadnego problemu z tego tytułu.
Oczywiście staram się dbać o dobry sen, mało stresu itd...wiadomo wychodzi różnie, szczególnie jak dołączę do tego problemy osobiste.
Jednak nie wyobrażam sobie innej pracy.
Myślę, że padaczka nie jest przeszkodą aby pracować w tym zawodzie. Oczywiście jeśli jest to padaczka, na którą działa leczenie.
Pozdrawiam
gość
07-02-2024, 17:25:13

Niby tak, ale...
Tak mnie to zagrzało, że odświeżę wątek z '21.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: