Reklama:

czy to padaczka? (6)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
14-08-2013, 11:44:05

witam!Proszę o przetłumaczenie wyniku tak na"zrozumiały dla mnie język"Ponieważ czytajac nie bardzo wiem o co chodzi..EEg było robione poniewaz było podejrzenie padaczki,i nie wiem czy wkońcu ja mam czy nie!
Opis badania:
W zapisie spoczynkowym w odprowadzeniach ciemieniowych i potylicznych występuje nieregularny rytm alfa 9-10c/s o amp.do 40uV.W odprowadzeniach czołowych i skroniowych,zwłaszcza przednioskroniowych z przewagą lewej półkuli widoczne są dość liczne,neregularne fale theta 5-7 c/s o ampl.do 40uV.Reakcja zatrzymnia obecna.W czasie fotosymulacji przy częstości błysków 24Hz pojawiły się dwukrotnie wyładowania uogólnione fal theta 4-7c/s i pojedyńczych fal ostrych o najwyzszej amplitudze(do 180uV)w odprowadzeniach czołowych i przednioskroniowych lewej półkuli,trwajace do 1.5 sek.W czasie hiperwentylacji pojawiła się napadowo seria fal theta i pojedyńczych fal ostrych synchronicznych w odprowadzeniach tyloskroniowych i potylicznych z przewaga lewej połkuli z tendencją do uogólniania sie trwajaca do 3 sek.
Orzeczenie:
w zapisie wystepują niewielkie zmiany w odprowadzeniach czołowych i skroniowych,zwłaszcze przednioskroniowych z przewaga lewej półkuli pod postacią fal theta oraz niewielkie zmiany o charakterze napadowym pod postacia trawajacych do 1.5sek wyładowań uogólnionych fal theta i pojedyńczych fal ostrych o anjwyższej amplitudzie w odprowadzeniach czołowych i przednioskroniowych lewej połkuli,sprowakowanych fotosymulacją,a także 3 sekserii fal theta i pojedyńczych fal ostrych synchronicznych w odprowadzeniach tylnoskroniowych i potylicznych z przewaga lewej półkuli z tendencja do uogólniania się,zarejestrowanej w czasie hiperwentylacji.
gość
14-08-2013, 15:24:42

Jakie masz objawy ? , opisz , jesli bylas u neurologa i skierowal na EEG, to mial przypuszczenia. Padaczke neurolodzy stwierdzaja conajmniej po dwoch atakach , nie po EEG.
gość
14-08-2013, 17:42:20

W sumie to pare miesiecy temu 4-5 może. wieczorem .poprostu zaczeło robić mi sie słabo,zaczełam mieć zaburzenia widzenia(widziałam podwójnie,albo rozmazywał mi sie obraz)przy czym wymiotowałam..z pomoca bliskich dotarłam do łozka gdzie poprostu stracili ze mna kontakt leżałam bez ruchu,miałam otwarte oczy ...ale nawet nie mrugnełam trwało to ok 20min,po czym byłam bardzo zmeczona i zanełam,na nastepny dzień było to samo...zdazało sie to nawet co drugi dzień...Poszłam do lekarza ogolnego skierował mnie do neurologa,oczywiscie wiadomo koleji na wizyte czekałam ok 2 miesiecy..Miedzy czasie miałam troche przerwy w "atakach"moze z miesiac i znow na nowo,pozniej zaczełam nawet jakby to powiedziec miec przeczucie kiedy mnie cos takiego złapie..np gdy padał deszcz na dworze,było pochmurno np...albo ostre swiatło...Doczekałam sie wkońcu wizyty u neurologa wysłał mnie własnie na eeg głowy i w trakcie badania znow zle sie czułam ,zbierało mi sie na wymioty ,głowa rozbolała myslałam ze nie dotrzymam do końca badania,ale kiedy juz chciałam powiedziec zeby przerwali badanie okazało sie ze to juz koniec)...Neurolog stwierdził ze to moze być padaczka.. i zapisał mi leki depakine chrono 300mg po jedej tab rano i wieczorem...przyznam ze miesiac miałam spokoju...a po miesiacu dostałam atak i drgawki... i to trwa do dziś przy zmianie pogody np na deszczową..migajace światła...Mam tez skierowanie na rezonans ,ale wiadomo kolejki ..i czekam jak wszyscy..Przyznam ,ze jest to dla mnie trochye szokiem nikt w rodzinie nie miał padaczki,Ja mam 29 lat ,dwojke dzieci i to przyszło nagle...Co prawda od dziecka miałam bole głowy,czasami nie dawałam sobie rady z nimi, miewałam tez złe samopoczucie na deszczowe dni czy tez pochmurne,,ale nie do tego stopnia jak teraz...
gość
14-08-2013, 20:34:19

Narazie masz mala dawke Depakine , zwiekszona zostanie do 500 2 x dziennie.No niestety tak epileptycy maja , ataki pojawiaja sie nie wiadomo z jakiej przyczyny.
Jesli dobrze beda dobrane leki przeciwpadaczkowe , byc moze bedzie wlaczony jeszcze drugi lek to ilosc atakow zmniejszy sie , moze nawet na kilka lat zostana zahamowane.Zahowaj higiene , zdrowie wazniejsze niz imprezy , nie pij nawet symbolicznych kieliszkow na imieninach czy innych rodzinnych uroczystosciach.Sen jest bardzo wazny , wysypiaj sie , unikniesz niechcianych wyladowan w mozgu , ma byc spokoj.
Dobrze sklada sie , ze masz aury , polowiczne widzenie , bol glowy to oznaki zblizajacego sie ataku , wtedy poloz sie , bedziesz czuc sie bezpiecznie jesli atak nastapi.
W pozniejszym czasie bedzie mozna probowac zlokalizowac ognisko , ale to inne badanie nie RM , porozmawiamy pozniej po wizycie u Twojego neuro.
gość
14-08-2013, 20:36:42

zachowaj , nie wbilo sie "c"
gość
14-08-2013, 21:50:24

a wiec jednak padaczka,szczerze łudziłam sie ze to co innego...mam dwojke dzieci w tym młodsze ma 3 latka najbardziej o nia sie boje jesli mnie złapie atak...to paralizuje moje zycie...Obecnie przebywam na urlopie wychowawczym ktory kończy się na poczatku listopada no i wtedy musze wrocic do pracy co wtedy?prace mam ciezka i jeszcze w koszmarnych warunkach...duza hala wszedzie lampy smrud laminatów..nie wiem nie wyobrazam soebie tego naprawde... i jeszcze jedno czy w badaniu eeg wyszła tez padaczka?czy tylko z mojego opisu tego co mi sie przytrafiło?>

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: