Proszę o ocenę MRI, 5 lat temu podczas porodu został mi uszkodzony kregosłup szyjny lewą rękę myśłam że że wyrwie z bólu po pol roku rehabilitacji powoli dochodziłam do sprawnosci, znowu mam nawrót bóli czy ktos moze ocenic stan mojego kregosłupa szyjnego po MRI?
Lordoza szyjna zniesiona w pozycji badania .
Zmiany degeneracyjne krążków m-k na poziomach C4/C5, C5/C6 i C6/C7 wyrażone redukcja
uwodnienia i obniżeniem
Na poziomie C3/C4 tylna szerokopodstawna wypuklina krążka m-k, nieco modeluje worek
opony oraz wraz z zaostrzeniami tyno-lewobocznych krawędzi trzonów nieco zwęża lewy otwór
m-k
Na poziomach C4/C5 i C5/C6 tylne środkowe szerokopodstawne wypukliny krążków m-k
redukują przednią rezerwę płynową worka oponowego, dotykając do brzusznej powierzchni
rdzenia oraz wraz z osteofitami tylno-bocznych krawędzi trzonów zwężają otwory m-k
obustrronnie
Na poziomie C6/C7 tylno-lewoboczna szerokopodstawna wypuklina krążka m-k uciska na
brzuszno-lewą część rdzenia . Osteofity tylno-bocznych krawędzi trzonów zwężają otwory m-k
obustronnie. Niewielki podchrzęstny obrzek przeciążeniowy trzonów.
Na poziomie C7/Th1 tylna środkowa szerokopodstawna wypuklina krążka m-k redukuje
przednią rezerwę worka oponowego
Na poziomie C5/C6 w lewej części rdzenia drobne ognisko podwyższonego sygnału wielkości
5mm. Poza tym rdzeń szyjny i pogranicze czaszkowo-szyjne bez zmian