Reklama:

Czy mam szansę na stopień niepełnosprawności... (9)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
28-01-2014, 12:12:28

Witam, czy ktoś może przy podobnych schorzeniach otrzymał stopień niepełnosprawności...? Od wielu lat mam problemy z kręgosłupem, w 2009 roku przeszłam operację w odcinku lędźwiowym polegającą na dystektomii L5/S1 do tego sekwestektomia. Fenetracja L5/S1 lewostronna jak i stabilizacja DIAM L5/S1 i Foraminotomia...Do tego dochodzi jeszcze odcinek piersiowy gdzie stwierdzono: Esowate skrzywienie z rotacją kręgów. Spłycenie fizjologicznej kyfozy piersiowej. Prawostronna skolioza piersiowa z rotacją kręgów w lewo...A żeby tego było mało jest jeszcze odcinek szyjny...Oto wynik rezonansu. Zniesiona lordoza szyjna. Drobne osteofity krawędzi trzonów C3-C7. Niewielkie obniżenie wysokości tarczy międzykręgowej C5/C6. Na poziomie C5/C6 centralna protruzja tarczy międzykręgowej z uciskiem worka oponowego...Czy mam jakiekolwiek szanse przed taka komisją? Jeśli chodzi o komisję w ZUS bo starałam się o świadczenia rehabilitacyjne to po trzech miesiącach takich świadczeń zostałam cudownie przez nich ozdrowiona i zdolna do pracy
Wtajemniczona
28-01-2014, 16:17:35

Witam;
Czy odwołałaś się do Komisji Lekarskiej ZUS, bo to co piszesz to chyba badał Cię i orzeczenie wydał lekarz orzecznika ZUS.
Alicja
Początkująca
28-01-2014, 17:03:40

Jeszcze się nie odwoływałam bo dopiero dziś dostałam oficjalne pismo.
Wtajemniczona
28-01-2014, 17:15:37

Witam;
Nie bój się niczego i się odwołuj, przecież nic na tym nie tracisz, jedynie będziesz musiał stawać jeszcze raz na Komisję Lekarską.
Na takiej komisji badanie przeprowadza trzech lekarzy.
Powodzenia Alicja
Początkująca
29-01-2014, 06:46:49

ok, dzięki za informacje...Mam nazieję że się uda a jutro staje przed komisją do orzekania o stopniu niepełnosprawności...
Wtajemniczona
29-01-2014, 10:10:23

Witam;
Jeżeli nie uda się na Komisji Lekarskiej ZUS, a przypuszczalnie tak (to jest ZUS, a lekarza orzecznicy są pracownikami ZUS i od odrzuconych wniosków maja wypłacana premię), to bez wahania składaj odwołanie do Sądu Pracy.
Komisję w ZUS będziesz miała w przeciągu miesiąca od złożonego odwołania.
Napisz jak poszło Ci na komisji o stopień niesprawności i porozmawiaj sobie z lekarzem orzecznikiem, tam orzekają zupełnie inni lekarze, z zupełnie innym podejściem do pacjenta.
Powodzenia Alicja
Początkująca
29-01-2014, 13:30:17

Witaj;
Jestem już po komisji i powiem szczerze że nie jestem zadowolona. Z lekarzem nie było szans porozmawiania,bardzo opryskliwy gość. Dostałam tylko lekki stopień i obawiam się, że ciężko będzie mi znaleźć pracę. Bo na chwilę obecną żaden nie chce mi wystawić zdolności a jeden mi otwarcie powiedział że z lekkim stopniem to nawet nie mam co do niego przychodzić bo i tak nie pozwoli mi podjąć jakiejkolwiek pracy. To jest jakaś masakra, człowiek chce normalnie funkcjonować, pracować a nie może...
Początkująca
03-02-2014, 14:36:08

Moim zdaniem podstawowe pytanie to takie, czy czujesz, że możesz pracować czy nie i czy możesz realnie znaleźć taką pracę, która Tobie nie będzie szkodzić. To do ustalenia ze sobą i z niezależnym od ZUS lekarzem. A kierunek walki z orzecznikami bym sobie konsekwentnie wyznaczyła dopiero po odpowiedzi na pierwsze pytanie. Bo z Twojej wypowiedzi nie do końca rozumiem, co tak naprawdę chcesz uzyskać.
Magda maj-wrzesień 2012: p a n i k a wrzesień 2012: implancik sztywny C5-C6 Warszawa bromba6@poczta.onet.pl
gość
04-02-2014, 14:30:42

Pati, dokładnie tak jak pisze Magda musisz sobie odp. na pytanie czego oczekujesz od stopnia i do czego jest Ci potrzebny. Bo jeśli do tego by znaleźć pracę to wg mnie masz najlepszy z możliwych (lekki), gdyż daje on ulgi pracodawcy a nie pracownikowi. Pracodawca wie, że stopień lekki to pracownik prawie "zdrowy" i w zasadzie zakład nie musi być miejscem pracy chronionej by zatrudnić kogoś ze stopniem lekkim, więc szanse na prace masz wszędzie. Spotykam się z tym, że z umiarkowanym już tak łatwo pracy znaleźć nie można na "wolnym rynku pracy" Co innego zaklady pracy chronionej, ale tych jak na lekarstwo...Więc jeśli idzie o pracę to myślę, że jest ok :)
Powodzenia :)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: