Reklama:

Czy ktoś spotkała się z takim przypadkiem? Prosze o pomoc (4)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
30-12-2008, 17:30:00

Na wstępie witam wszystkich serdecznie.
Sprawa dotyczy mojego 6 letniego syna. W październiku tego roku poprosiłam pediatrę o skierowanie do neurologa ponieważ nadal występuję u dziecka zanoszenie sie ( co prawda bardzo rzadko , może 2 -6 razy w roku ale jest nadal). Neurolog zrobił eeg i stwierdził napady podczas hiperwentylacji.
Nigdy wcześniej u dziecka nie zauważyłam żadnych objawów które by mnie zaniepokoiły. W przedszkolu Pani powiedziała, ze zdarza się, że dzieko na chwilę się zamyśla ( w domu nigdy tego nie zauważyłam). Powiedziałam o tym lekarzowi i na podstawie wyniku eeg oraz uwagi Pani przedszkolanki przepisał Depakine chromo 500. Dziecko brało to przez 2 tyg. W miedzyczasie udaliśmy się prywatnie do innego neurologa (pokazaliśmy wyniki eeg i powiedzieliśmy o zamyślaniu się w przedszkolu) a ten z kolei powiedział, że to nie padaczka i żeby odstawic jak najszybciej ten lek i nic dziecku nie podawać bo on z tego wyrośnie). Zobiliśmy jak kazał i przez następne 2 tyg. odstawialiśmy lek.
Wszystko byłoby dobrze gdyby nie pewien fakt który wydarzył się ostatnio.
Mianowicie synek w nocy zaczął płakać więc wstałam do niego a on nie reagował na moje słowa tylko płakał, krzyczał mama trząsł się jak galareta i drapał się po głowie dwoma rękami. Nie ragował na nic. Zapaliłam światło mówiłam do niego, uspakajałam, głaskałam i nic. Oczy otwarte ale jakby był niczego nieświadomy. Uspokoił się po paru minutach i nic nie pamiętał.
Czy ktoś z Państwa spotkał się z takim atakiem? Czy to był atak padaczki? Ktoś może powiedzieć, ze dziecko miało zły sen ale mi się wydaję, że jednak nie.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
gość
30-12-2008, 20:27:00

Specjalista nie jestem ale moim zdaniem to wyglada niestety albo stety na padaczke bo ta choroba az taka straszna nie jest jak sie wydaje. Jezeli to byla padaczka to to ze nie reagowal jest zupelnie normalne, rodzajow padaczki jest masa ale akurat nie reagowanie nie odstaje od normy epileptyka podczas ataku. Dobrze by bylo isc do jeszcze innego neurologa i skonsultowac to z nim, przydalyby sie tez inne badania bo samo eeg ze zdrowego czlowieka nie zrobi epileptyka nawet przy zlym zapisie.
Jezeli chodzi o to ze nic nie pamietal to tez jest normalne, niektorzy pamietaja co sie dzialo, inni nie i dla tych lepiej.
Teraz co do najprawdopodobniej ataku, jak on dokladnie wygladal ? Chodzi mi o to czy np byly jakies drgawki (nawet male), slinotok, napiecie miesni ?
gość
30-12-2008, 20:31:00

Jeszcze jedno, to zamyslanie sie to moze byc rodzaj ataku bo ich jest naprawde masa, takie, siake i owakie, dobrze by bylo zebys starala sie obserwowac dzieciaka i probowac wylapywac jakies hmm podejrzane zachowania. Nie boj sie o niego i nie popadaj w paranoje. Z tego da sie wyjsc a nawet jezeli sie nie da to mozna zyc takze bez atakow, choroba moze takze sama minac, roznie bywa.
Pozdrawiam
gość
01-01-2009, 12:07:00

Bardzo serdecznie dziękuję za odpowiedź.

A teraz napiszę jak to wyglądało: Czy to były drgawki? nie wiem, ale tak się trząsł jakby było mu strasznie zimno, drapał się obiema rekami po głowie, minę miał przerażoną, krzyczał tylko mama, mama, slinotoku nie ma, a jeśli chodzi o napięcie mięśni to nie zwróciłam na to uwagi (następnym razem będę bacznie obserwować). Jak sobie przypominam to kiedys zdażało się to dosyć często tzn. 2-3 razy w tygodniu ale to było 2 lata temu, myślałam, ze to zwykłe koszmary dziecku się śnią. Nigdy nie miałam do czynienia z osobą chorą na epilepsję, nigdy nie zagłębiałam się na temat tej choroby ponieważ nikt z rodziny dalszej i bliższej nie choruje i nie chorował.
Teraz gdy dziecko ma 6 lat zdaża sie to żadziej mniej więcej raz na 3 miesiące.

Jedno jest pewne jak najszybciej muszę udać się do trzeciego neurologa i zrobić ponowne badanie eeg (również podczas snu).
Od października dużo czytam w internecie na temat choroby i domyślam się, ze dziecko może mieć epilepsję. Specjalistą jestem ale z dziedziny ekonomii więc się nie wymądrzam ale szlak mnie bierze jak idę do lekarza płacę 100 zł. za wizytę i traktuje mnie taśmowo bo następni czekają.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: