Reklama:

Czy ktoś jest w stanie mi pomóc? (6)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
07-10-2009, 12:16:02

Witam. Za każdym razem jak robię zdjęcie rtg kręg. szyjnego są różnie opisywane 1. W szyjnym odcinku krę. szyj. stwierdza się zniesienie fizjologicznej lordozy. W pozycji przodopochylenia zaznaczona tendencja trzonu C4 spondylolistezy. 2. Fizjologiczna lordoza wyrównana. Szpary między kręgowe C4 do C7 nieznacznie zwężone.Zdję. kręgosłupa L-S łuk kręgu S1 niespojony odchylenie rozwojowe. 3. Zdj. rtg szyjn. zniesienie fizjologicznej krzywizny dyskretne obniżenie wysokości międzykręgowych w tylnych odcinkach trzonów, dyskretne zaostrzenie w stawach unkowertebralnych. Czy muszę się czegoś obawiać? Mam bóle głowy mrowienie prawej ręki mrowieni schodzi nawet do prawego boku. Mam straszne piski, szumy w uszach bez przerwy Co w takim przypadku muszę zrobić? Czy to groźne?
gość
07-10-2009, 22:02:08

Witaj Gościu.
Przy objawach neurologicznych ktore wymieniasz i opisie rtg wskazane byłoby zrobienie MRI odcinka szyjnego. W opisie jest spondylolisteza -ześlizg (kręgozmyk)mogący dawać objawy uciskowe .Do tego zniesienie lordozy -prawiłowej krzywizny kręgosłupa i wyskości krążków.
Rtg nie jest dokladnym badniem w przypadaku dyskopatii ale u Ciebie są wyszczególnione elemnty ,które wraz z objawami powinny skłonić do poszerzenia diagnostyki .
Jesli MRI wykaże zmiany dyskopatyczne -konsultacja neurochirurgiczna i ustalenie dalszenie rodzaju leczenia -zachowawcze bądź zabiegowe .
Szeroko temat jest poruszany w wątku ,,Dyskopatia odcinka szyjnego a operacja'' zapraszamy bez straszenia potencjalną operacją tylko dla poszerzenia wiedzy .
A co radził do tej pory lekarz kierujący na rtg ?
Pozdrawiam
gość
09-10-2009, 10:15:49

Lekarka nic nie widzi, pytałam się o to stawiała obkrętne odpowiedzi, że jestem młoda i muszę trochę schudnąć, a po za tym w takim wieku nic nie może mi dolegać, chyba zmienię lekarza bo skoro ortopeda kieruje mnie na rehabilitacje na pętlę Glissona i przepisał kołnierz Campa. Lecz z powodu braku kołnierza(brak na stanie NFZ) nie mogłam pobrać rehabilitacji.
gość
09-10-2009, 17:28:36

Gościu, masz rację zmień lekarza .Zmień przede wszystkim z powodu twierdzenia ,że w takim wieku nic nie może dolegać.Co prawda nie podjesz wieku ale zmiany w kręgosłupie dotykają coraz młodsze osoby. Masz wyraźne objawy neurologiczne ,Z tego powdu radziłabym raczej korzystać z konsultacji neurologa a nie ortopedy .Trudno dyskutpwać o zaleconym leczeniu wkraczajac w kompetencje lekarza ale obecnie stosuje się bardziej nowoczesne metody terapii niż wyciąg na pętli Glissona .Stawiałabym przede wszystkim na pełną diagnostykę a o tej zdecyduje neurolog i na tej podstawie metoda leczenia. W zasadzie nie jesteś zdiagnozowana , na jakie schorzenie ortopeda zlecił te zabiegi ?
gość
09-10-2009, 22:12:48

Mam 30lat ortopeda zdiagnozował w przenośni na podstawie zdjęć opisy na początku postu wyżej stwierdził też że mam niestabilność stawów barkowych ale to wszystko słowne nie opisowe. Diagnozy jako takiej opisowej co mi jest nie mam. Na rezonans szyjny nie chcą dawać na razie łykam tabletki na rozluźnienie mięśni ale to nic nie daje.
gość
10-10-2009, 07:10:34

Przy problema kręgosłupa szyjnego typowymi objawami jest zespół szyjno-barkowy , który nieraz mylnie sugeruje odrębna chorobę samego barku .To subtelne diagnozowanie .Poczytaj o spondylolistezie-przykładowy link
http://nasze-choroby.pl/717-c-Kręgozmyk%20-%20leczenie%20Kręgozmyku.html

wiekszośc opisów dotyczy odcinka lędźwiowego ale objawy mozna odnieść odpowiednio do kończyn górnych.
Nic chciłabym tu stwarzać drmaturgii choroby ale skoro zwracasz się o pomoc na forum to znaczy ,że problem istnieje a dotychczasowe kroki niewele wniosły.
Niestety wiem jak wygląda diagnostyka (koszty NFZ) i jak mało wnikliwie są traktowani pacjenci .
Trzeba mieć dużo szczęścia żeby trafić na zaanagażowanego specjalistę . Nieraz wsytarczy dociekliwy neurolog plus dobry podkreślam dobry czyli pracujący nowowczesnymi metodami fizjoterapeuta .
W bardziej zaawansowanych przypadkach trzeba poszerzyć diagnostyke i skonsultować z neurochirurgiem . Wielu dyskopatów wobec napotykanego muru i rosnących dolegliwości bierze sprawy w swoje ręce i robi MRI prywatnie trzepiąc nieźle kieszeń. Musisz sama ocenić czy Twój stan jest na tyle niepokojący że będziesz zdeterminowana wobec lekarza i wyprosisz skierowanie czy zrobisz sama czy dasz sobie szansę na zleconą rehabiliatcję i poprawę. To musisz ocenic sama według postępujacych objawów .
Tyle sugestii z mojej strony .
W wątku
http://www.forumneurologiczne.pl/forum/vt,33,102,44978,0,DYSKOPATIA%20KRĘGOSŁUPA%20SZYJNEGO%20A%20OPERACJA
są osoby w okolicach 30 i u wielu z nas pierwsze objawy sugerowały przypdłości stawowe .Możesz tam równeiz zameiścić post , mzoże ktoś jeszcze podpowie co dalej

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: