Reklama:

Czy da się jeszcze coś z tym zrobić? Porażenie nerwu twarzowego (3)

Forum: Rehabilitacja

gość
29-07-2017, 21:18:45

Dzień dobry.
Kiedy byłam mała, mniej więcej na przełomie 1 i 2 roku życia, przeżyłam dwa razy porażenie nerwu twarzowego. Jedno z nich było idiopatyczne, wszyscy podejrzewają w tej chwili przyczynę, ale nikt oficjalnie tego nie potwierdził, zaś drugie najprawdopodobniej było pozostałością po pierwszym. Rehabilitowano mnie, ale jak wiadomo, małe dziecko nie rozumiało, co się z nim dzieje i nie do końca chciało współpracować z lekarzami. Teraz wyglądam normalnie, mam 16 lat, dużo osób nie wiedząc o tym, co przeszłam twierdzi, że nie domyśliłoby się i nic praktycznie nie widać po tych porażeniach. Jednak ja, mając tę wiedzę, zauważam niedoskonałości, które bardzo mnie denerwują.Czuję, że gdybym kiedyś rehabilitowała się świadomiej, moja twarz prezentowałaby się korzystniej. Ma m trochę mniejsze prawe oko, lekko opadającą powiekę, nie ruszam prawie w ogóle prawą brwią, czuję, jakby to miejsce było całkiem sztywne i twarde, mam krzywy uśmiech łącznie z ustami, nie potrafię porządnie podnieść prawego kącika ust, co daje wrażenie idiotycznego grymasu zamiast uśmiechniętej buzi. Chciałam zapytać, czy tyle lat po porażeniu da się coś jeszcze z tym zrobić oprócz operacji u chirurga plastycznego? Czy ma sens rozpoczęcie ponownej rehabilitacji?
gość
25-06-2018, 17:09:10

Treść zablokowana przez moderatora

Wtajemniczony
11-02-2020, 10:29:24

Gość 2017-07-29 23:18:45
... Teraz wyglądam normalnie, mam 16 lat, dużo osób nie wiedząc o tym, co przeszłam twierdzi, że nie domyśliłoby się i nic praktycznie nie widać po tych porażeniach. Jednak ja, mając tę wiedzę, zauważam niedoskonałości, które bardzo mnie denerwują. ....
Chyba niepotrzebnie się dołujesz. Inni nie zwracają nawet uwagi na twoje drobne niedoskonałości. Więcej optymizmu i uśmiechu.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: