Witam serdecznie. Zwracam się z prośbą o wytłumaczenie zapisu na karcie otrzymanej ze szpitala. Brzmi ona następująco :
"W istocie białej płata ciemieniowego lewego skupisko drobnych ognisk hypodensyjnych - naczyniak? naczyniopochodne?"
Badanie MR mózgu z pomiarami objętości :
"Drobne pojedyncze ognisko hiperintensywne w czasie T2 i sekwencji FLAIR zlokalizowane w istocie białej zakrętu czołowego górnego prawego, mogące odpowiadać ognisku naczyniopochodnemu lub pozapalnemu. Opisywane w CT zmiany odpowiadają poszerzonym przestrzeniom okołonaczyniowym Virchowa-Robina".
Dodam, że chodzi o mojego tatę i jest to dla mnie sprawa bardzo pilna:( Przebywał w szpitalu ponad tydzień, gdzie robione miał badania - natomiast przy wypisie otrzymał od specjalisty neurologa karteczkę, w której było napisane : "ból głowy MOŻE MIEĆ charakter klasterowego bólu głowy lub migreny.
Jak można po takim czasie spędzonym na badaniach napisać, ze coś może być lub może nie być..!
Czy ktoś jest w stanie mi pomóc?
Dziękuję z góry za poświęcenie czasu na przeczytanie tego co napisałam i ewentualna odpowiedź..
Pozdrawiam.