Reklama:

Contusio captis i excoratio cutis dorsi (4)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
01-08-2007, 08:40:00

witam wszystkich!Mam pytanie mój mąż miała wypadek i doznał urazu głowy, w szpitalu stwierdzono takie choroby: Contusio captis i excoratio cutis dorsi, czy ktoś może wie coś na ich temat? Zwłaszcza na ta drugą?Proszę o odp.
gość
02-08-2007, 07:53:00

bardzo proszę o odpowidz!
Początkujący
02-08-2007, 17:34:00

Contusio capitis to uraz głowy. Najczęszcze dolegliwości tego schorzenia to: nudności z wymiotami, kłpoty z widzeniem, bóke i zawroty głowy, kłpoty z pamięcią oraz koncentracją. Powikłaniami może być krwawienie wewnątrzczaszkowe. W przypadku wystapienia urazu glowy konoeczne jest wykonanie RTG, tomografii komputerowej głowy, badanie płynu mózgowo-rdzeniowego, EEG, badanie krwi oraz moczu. Lekarz najczęściej przepisuje tabletki przeciwbólowe, polepszające pracę krwi w okolicach mózgu, zmniejszające obrzęk czaszki (jeżlei uraz mózgu jest bardzo rozległy, pacjent musi byc przez dł€szy czas pod obserwacją neurologiczną). Czasami konieczne jest leczenie neurochirurgiczne.
Natomiast excoriatio cutis dorsi to przeczos skóry grzbietu. Przeczos jest ubytkiem linijnym, powierzchownym w skórze (powstaje najcześciej po urazach, albo nasilonych chorobach skóry). Pozdrawiam
Dr.hab.n.med. Sylwin Niemiec, neurolog, neurochirurg
gość
18-01-2009, 14:48:00

Mam pytanie, co oznacza to rozpoznanie:

Contusio capitis.
Fractura costae IX sin.
Excoriatio cutis frontis.
Abusus aethanoli.

Proszę o szybko odpowiedz

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: