Reklama:

co oznacza taki opis MRI (5)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
12-02-2009, 19:57:00

,,Obniżenie wysokości z cechami dehydratacji tarczy miedzykręgowej na wysokości L4-L5. zmiany zwyrodnieniowo wytwórcze na krawędziach trzonów. Na tym poziomie widoczna niewielka podwięzadłowa tylna wypuklina krążka międzykręgowego. Nie stwierdzam ucisku korzeni nerwowych na tym poziomie. Krążek międzykręgowy tworzy na tym poziomie głównie przednią wypuklinę. Materiał krążka gromadzi się głównie pod wiązadłem podłużnym przednim - zmiany bez znaczenia klinicznego.Na poziomie tych zmian w przedniej części przylegających do tarczy trzonów kręgowych widoczne zmiany degeneracyjne w szpiku kostnym typu Modic I (zmiany obrzękowe w szpiku). Na poziomie L5-S1 widoczna niewielka centralno prawoboczna podwięzadłowa wypuklina, bez znaczenia klinicznego"
Oczywiście chodzi o kręgosłup lędźwiowo krzyżowy, który boli mnie od ponad roku, czy ten opis to coś poważnego? Ból nasila się coraz bardziej pomimo brania leków.

Pozdrawiam
Dorota lat 39
gość
02-01-2010, 13:57:41

Z twoim kręgosłupem jest wszystko w porządku ,musisz regularnie ćwiczyć ,opis nie wygląda żle,,,,,,,Pozdrawiam.
gość
21-10-2010, 21:06:35

dt123 2009-02-12 20:57:00 ,,Obniżenie wysokości z cechami dehydratacji tarczy miedzykręgowej na wysokości L4-L5. zmiany zwyrodnieniowo wytwórcze na krawędziach trzonów. Na tym poziomie widoczna niewielka podwięzadłowa tylna wypuklina krążka międzykręgowego. Nie stwierdzam ucisku korzeni nerwowych na tym poziomie. Krążek międzykręgowy tworzy na tym poziomie głównie przednią wypuklinę. Materiał krążka gromadzi się głównie pod wiązadłem podłużnym przednim - zmiany bez znaczenia klinicznego.Na poziomie tych zmian w przedniej części przylegających do tarczy trzonów kręgowych widoczne zmiany degeneracyjne w szpiku kostnym typu Modic I (zmiany obrzękowe w szpiku). Na poziomie L5-S1 widoczna niewielka centralno prawoboczna podwięzadłowa wypuklina, bez znaczenia klinicznego"

Oczywiście chodzi o kręgosłup lędźwiowo krzyżowy, który boli mnie od ponad roku, czy ten opis to coś poważnego? Ból nasila się coraz bardziej pomimo brania leków.

Pozdrawiam

Dorota lat 39
gość
20-03-2017, 17:21:23

Co oznacza Taki opis Rezonansu?. Proszę pomóżcie
" na poziomie L5/S1 dehydratacja jądra miaźdzystego, okrężne głównie tylko-lewoboczne uwypuklenie krążka mk-owego, kanał kręgowy umiarkowanie zwęźony, zmiany zwyrodnieniowe w lewym stawie mk-owym, otwory mk-owe zwężone, zmiany zwyrodnieniowe typu 1 szpiku kostnego przylegających trzonów. "
gość
21-03-2017, 11:14:01

ma z czego boleć

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: