Reklama:

Co mi dolega?? (7)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Początkująca
09-09-2009, 15:48:00

Badanie Mr głowy wykonano w sekwencjach Se, FSe, Flair w płaszczyznach Ax, Sag, cor przed i po podaniu kontrastu iv.

struktury mózgowia bez zmian ogniskowych oraz cech patoligicznego wzmocnienia tkanek po iniekcji dożylnej kontrastu. Układ komorowy nad namiotowy o cechach asymetrii - lewa komora boczna całości nieco szersza, zwłaszcza jej trójkąt komorowy i róg potyliczny. przestrzenie płynowe okołomózgowei zbiorniki podstawy w normie. przewody słuchowe wewnętrzne nieposzerzone.
RTG spłycenie lordzy brzusznej. cech choroby Scheuermanna w lędźwiowym odcinku kręgosłupa nie stwierdza się
EMG_ Cech polineuropatii nie stwierdza się. brak fali F z n. peroneus dx może świadczyć a uszkodzeniu korzenia L% do zróżnicowania z Z. G-B w korelacji z objawami klinicznymi.
MRI Badanie MNR odcinka lędźwiowego kręgosłupa wykonano w sekwencji SE, FSE obrazach T1, T2 zależnych, w projekcjach aksjalnych i sagitalnych.
wysokość i sygnał tarczy mędzykręgowej.
Tendencja do wyprostowania fizjologicznej lordzy odcinka lędźwiowego kręgosłupa.
W uwidocznionej części miednicy widoczna jest mierna ilość płyny w jamie Douglasa.
Konsuttacja Rechabilitacyjna W badaniu chód prawidłowy, ruchomość kręgosłupa prawidłowa. pogłębiona lordoza szyjna i kifoza odc. Th.
[addsig]
kasiulka
Początkująca
09-09-2009, 18:35:00

objawy: pouszczanie moczy(brak bakterii)
bóle pleców głowy piszczeli stawów brzucha
duszności drętwienie tyły głowy
skurcze mięśni nóg ( poziom magnezu w nnormie)
częste zaksztuszenia
trudności w połykaniu
kasiulka
Początkująca
10-09-2009, 17:05:00

naprawde to jest ważne wizyta u neurologa dopero za 2 miesiące
kasiulka
gość
14-09-2009, 19:48:00

W celu postawienia diagnozy istotne są nie tylko wyniki badań dodatkowych, które Pani opisała, lecz przede wszystkim ustalenie przebiegu schorzenia (początek objawów, sekwencja dołączania się kolejnych, czas ich trwania), chorób współtowarzyszących, wieku, a przede wszystkim wynik badania fizykalnego i neurologicznego przeprowadzonego przez specjalistę. Postawienie diagnozy bez badania pacjenta jest prawie nigdy niemożliwe. Dlatego niestety wizyta w Poradni (a być może również hospitalizacja) jest konieczna celem poszukiwania właściwego rozpoznania.
Ekspert Medforum Magdalena Targosz
gość
24-09-2009, 15:30:02

miałam jakieś 8 lat gdy zaczeły się bóle nóg. następowały one po dłuzszym chodzeniu czy bieganiu.
lekarz wtedy owił ze wchodze pewnie w etap dojrzewania i ze zawsze mało rosłam <byłam zawsze zaniska i miałam niedowagę > nie byłam leczona z zadnej z tych dolegliwości
miałam 11 lat jak stwierdzono ze mam podwyszone ciśnienie górne wachało się między 130 a 120 dolne ok 90.
niedługo potem pojawiły się zadyszki być może spowodowane ty ze mój "kolega" uderzył mnie pomiędzy piersi tak iż straciłam przytomność. oczywiście udawałam ze się dobrze czuje i ze wszystko jest dobrze ale zle się czułam przez kilka dni. nigdy potem nie miałam badanych tych okolic.
zadyszką towarzyszą zawsze zawroty głowy i widzenie na szaro . lekarz tłumaczył ze mało cwicze i ze brak mi kondycji więc zaczełam bardziej się do tego przykładać.
lecz zamiast poprawić się mogłam wykonywać caraz mniej wysiłku.
pouszczanie moczy występuje od zawsze właściwie nigdy nie zdobyłam tej umiejętności byle tylko się roześmiać bardziej to już koniec.
bóle pleców szczególnie dolnego oddcinka pojawiły się w listopadzie
a brzuch też w tamtym roku ale już coraz zadziej tylko mam biegumnki na zmianę z zatwardzeniem :(
skurcze pojawiły się jakies 2 lata temu napoczątku w stopie teraz w łydce lewej nogii siostra mówi ze jak byłam mała to praktycznie codziennie się ksztusiłam teraz mniej więcej raz w tygodniu czuje jak by ucisk w gardle
to juz chyba wszystko a i mam 17 lat
gość
02-10-2009, 19:58:42

Niestety w celu próby postawienia diagnozy konieczne jest dokładne zbadanie Pani zarówno fizykalne i neurologiczne. Bez powyższych badań nie jest możliwe ukierunkowanie dalszego postepowania. Dlatego postawienie diagnozy drogą elektroniczną nie jest możliwe.
gość
02-10-2009, 20:04:39

W celu ukierunkowania dalszego postępowania mającego na celu postawienie u Pani diagnozy konieczne jest, jak wspominałam poprzednio, dokładne zbadanie Pani zarówno neurologicznie jak i fizykalnie. Dlatego postawienie diagnozy drąga elektroniczą nie jest niestety możliwe.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: