Reklama:

Choroba neuronu ruchowego (2)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
10-03-2011, 21:28:36

Witam

W szpitalu neurologicznym w Warszawie zdiagnozowano u mnie podejrzenie choroby neuronu ruchowego. Choroba zaczęła się około pół roku temu ale postępuje bardzo szybko, teraz poruszam się na wózku. Jeżeli ktoś miał jakieś doświadczenia związanie z tą chorobą proszę doradzić mi co mam robić. ( sposób leczenia, lekarz , klinika czy lek)
gość
19-06-2011, 09:18:46

Zdiagnozowano to u mojego taty (39 lat) 2 miesiące temu. Przepisano mu lek Rilutek, który ma spowolnić cały proces o 2-3 miesiące. Szukamy pomocy gdzie się tylko da, podobno leczenie komórkami macierzystymi może na jakiś czas pomóc, takie zabiegi wykonuje się już w Chinach, ale jest bardzo kosztowne. Trafiliśmy też na dietetyka, który twoerdzi że wyleczy go dietą. Jeździmy prawie codziennie na rehabilitację metodą PNF - która jest podobno jedyną metodą rehabilitacji, która może pomóc. Niedługa ma zaczać się akupunktura. Nie tracimy nadziei, mimo że w Szpitalu w Krakowie postawili na nas kreskę i zostawili samym sobie bez żadnych porad. A właściwie z jedną: "jest to choroba nieuleczalna i nie łudźcie się że ktoś wam może pomóc". Jak na razie choroba mojego taty postępuje, ale mimo to jestem dobrej myśli.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
gość
Pieczenie skóry na pośladkach
Wys�any: Dzisiaj 12:07 Witam. Chciałabym opisać dolegliwość z którą borykam się od ponad 10 lat. Otóż podczas siedzenia zaczynają mnie boleć pośladki w okolicy guzów kulszowych. Ból jest tak nieznośny, że po kilku minutach muszę wstać z fotela czy też kanapy. Szukałam pomocy u specjalistów ze wszystkich dziedzin, niestety nikt nie potrafi zdiagnozować tej przypadłości. Neurolog przepisał mi Egzystę , którą systematycznie zażywam oraz Neurovit. Po kilku latach do tego bólu dołączyło pieczenie skóry w tych samych miejscach. Od ponad pół roku właściwie chodzę albo leżę na brzuchu. W tej chwili jestem pod opieką specjalisty w klinice leczenia bólu. Lekarz próbuje znaleźć przyczynę, prawdopodobnie jest to uszkodzenie któregoś nerwu w okolicy kręgosłupa lędźwiowego. Ale jak do tej pory bez efektów. Może ktoś z Państwa spotkał się z podobnym przypadkiem i mi pomoże. Pozdrawiam
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
Reklama: