Reklama:

choroba neuronu ruchowego a skakanka (4)

Forum: Rehabilitacja

gość
13-02-2020, 13:46:48

Witam
Od paru lat choruje na jak to lekarze określają "chorobę neuronu ruchowego". Co to za choroba dokładnie nie wiadomo, diagnostyka ciągle w toku. W każdym razie na tym etapie wykluczone zostały:
- mutacje w genie SOD1. C9orf72, SMA
- wynik w kierunku SBMA prawidłowy
Ale przejdźmy do sedna. na rehabilitacji spędziłem już długie tygodnie, zarówno z nfzu jak i prywatnie i jak dotąd nic przynosi zadowalającego efektu. Mam zaniki mięśni w prawej i lewej ręce oraz prawej nodze. Jako, ze właściwie nikt nie wskazał mi żadnych typowych ćwiczeń do wykonywania to obecnie właściwie wykonuje typowe ćwiczenia jak na siłowni z tą różnicą, że z małym ciężarem (1kg, taki maksymalny ciężar został zalecony przez lekarza) i większą ilością powtorzeń (10-20). To jeśli chodzi o górną część ciała. Na dolną stosuje długie spacery i siłownie plenerową (orbitrek, pajacyk, biegaccz, stepper, itp.)
Ćwiczę tak właściwie codziennie i niestety jakiejś znaczącej poprawy nie ma, zauważyłem jedynie, że mieśnie są większe i bardziej widoczne, ale czy bardziej sprawne? Nie powiedziałbym niestety.
Trochę się rozpisalem, a w zasadzie moje pytanie jest proste :D Chciałem do treningu/rehabilitacji włączyć skakankę jak formę rozgrzewki jak i ćwiczenia, ale nie jestem pewien czy jest to zalecane w przypadku takiej choroby. Mam zamiar zapytać o to lekarza, ale wizytę mam dopiero za ok. miesiąc, więc pytam także tutaj.
Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam.
gość
01-03-2020, 15:02:01

czy masz jakieś objawy poza osłabieniem mięśni?
Wtajemniczony
25-03-2020, 13:26:22

Myślę że włączenie ćwiczeń ze skakanką nie będzie raczej przeciwwskazane, chyba, że masz jakieś zaburzenia równowagi. Myślę, że ważniejsze jest to, aby zbytnio nie przemęczać mięśni i dobrze wypoczywać.
gość
27-08-2024, 13:00:26

Witam, czy ktoś ma wiedzę w temacie:
Wynik badania genetycznego ilości powtorzen CAG w receptorze androgenowym wynosi 42, czy to musi oznaczać chorobę SBMA? innych badań marazie brak, objawów brak, tylko wynik badania....

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama: