Reklama:

choroba Creutzfeldta-Jacoba (4)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
23-08-2006, 19:06:00

Mam kilka pytań odnośnie tej choroby:
-co to znaczy:"choroba Creutzfeldta-Jacoba,ty definytywny"?
-czy na te chorobe mozna zachorowac tylko po spozyciu zarazonego miesa czy mozna w jakis inny sposoby?
-czy ta choroba jest dziedziczona genetycznie?
-czy sa jakies badania potwierdzajace badz wykluczajace pojawienie sie tej choroby w przyszlosci?
-czy jezeli pewnien czlowiek w wieku 74 lata zmarl w wyniku tej choroby,a przed 20 laty pracowal w rzezni czy tzn. ze musial spozyc zarazone mieso?
-czy zagrozona jest jego rozdzina i w jakim stopniu?
gość
07-03-2024, 09:41:51

Mam kilka pytań odnośnie tej choroby, mój tato najprawdopodobniej na nią choruje
gość
13-03-2024, 19:42:11

Cześć, mój Teść odszedł na tą chorobę.
Z tego, co nam powiedzieli lekarze:
- choroba może być albo na tle genetycznym (idzie tylko w linii męskiej) lub po zjedzeniu zakażonego mięsa. Nie wiadomo, co było przyczyną w przypadku Taty.
- objawy często są mylone z choroba Alzheimera (zaburzenia pamięci. Potem dochodzą spazmatyczne i bardzo bolesne skurcze ciała)
- Rodzina nie jest zagrożona - w sensie nie zarazisz się od osoby chorej.
U nas Tato dostał zapalenia płuc po tym jak wpadł my fragment jedzenia - z powodu osłabienia mięśni miał problemy z przełykaniem. Po kilku tygodniach zmarł w szpitalu😔
gość
13-03-2024, 19:46:37

Dodam jeszcze, że w przypadku Taty diagnozę poznaliśmy dopiero po zbadaniu płynu rdzeniowo-mózgowego. Wcześniej niezliczona ilość (prywatnych) neurologów rzucała hasło "Alzheimer", pomimo braku charakterystycznych dla Alzheimera zmian w rezonansie. Jest to choroba tak rzadka, że nie brali chyba tego w ogóle pod uwagę..

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
Reklama: