Reklama:

C5-C6, C6-C7 mrowienie palców prawej dłoni, ból przed łokciem oraz pod pachą (6)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkujący
21-05-2014, 11:07:01

Witam i proszę o pomoc głównie w interpretacji opisu MR, go umieszczę...
jestem po RTG oraz MR. Praca przy komputerze 3-4h/dobę lub więcej, dużo się ruszam, czasem coś dźwignę=teraz to już nie..jestem na L4=39 lat...a było tak fajnie...
1. Rok i dwa lata wstecz masakrycznie bolał mnie prawy łokieć przez 2-3 m-ce w czasie letnim i przechodziło...cała rewia maści szła w ruch i przeciwbólowych a teraz kolejny atak z poszerzonymi objawami=przestraszyłem się
2. Teraz był chirurg, neurolog i zdaniem ostatniego powinienem jeszcze się udać do neurochirurga w ramach konsultacji
- biorę Metypred 4 dzień i jest minimalna poprawa/kolosalna wręcz, bo mogę już pisać ale poniżej łopatki jakbym miał coś wbitego smile i to mrowienie paluchów...
- na razie robię rozeznanie do kogo z neurochirurgów uderzyć na Śląsku z wynikami MR/RTG
3. MR....:
- spłycenie fizjologicznej lordozy szyjnej
- C5-C6 niewielka tylna centralna wypuklina materiału tarczy międzykregowej, która łącznie z osteofitozą na lewobocznych krawędziach trzonów kręgów zawęża zachyłki boczne kanału kręgowego i kanały nerwów rdzeniowych, powodując umiarkowaną stenozę po stronie lewej
- C6-C7 lewoboczna płaska, przylegająca do trzonów kręgów, przepuklina materiału tarczy międzykręgowej skierowana w przewadze ku dołowi, która łącznie z osteofitozą na krawędziach trzonów kręgów nieco bardziej nieco bardziej zaawansowaną po stronie lewej powoduje znaczne zwężenie zachyłków bocznych kanału kręgowego oraz stenozę otworów międzykręgowych, całkowitą po stronie prawej.
- zmiany modelują worek oponowy w niewielkim stopniu
- płynowa rezerwa objętościowa kanału kręgowego zmniejszona do około 9,7 mm na wymienionych poziomach, maksymalnie do około 9,7mm
- osteofitoza na przednich krawędziach trzonów kręgów C5-C7
- sygnał i wysokość trzonów prawidłowa
- sygnał rdzenia kręgowego bez zmian
==============================
uff..., gdyby ktoś miał serce "przełożyć" to na ludzki język....oczywiście neurochirurg mi pewnie przełoży....albo dalej będę "w próżni"
Początkujący
30-05-2014, 12:56:09

Cześć, przeczytałem Twój post i jedyne co mogę doradzić to jaka najszybsza konsultacja ze specjalistą masz objawy prawie identyczne jak ja miałem, tylko u mnie w ostatniej fazie doszło jeszcze uczucie prądu płynącego od szyi przy kaszlnięciu, gwałtownym ruchu....
Lekami ucisku jaki powoduje dysk na rdzeń kręgowy nie wyleczysz.
U mnie doszło do naderwania rdzenia, jestem już dwa lata po operacji, żyje i funkcjonuje normalnie, choć mrowienie w prawej ręce (trzy palce) zostało ale to konsekwncja naderwania rdzenia.
Skonsultuj to naprawdę szybko bo konsekwencje mogą być nie fajne....
Pozdrawiam Paweł
gość
06-06-2014, 08:05:40

Witaj
Ja dolacze tylko do tego co pisal mavrud/Pawel
Szybciutko do neurochirurga ....nawet 2-3 jesli chcesz miec 100% diagnoze. Zdecydowanie nie czekaj i nie zwlekaj. nie chce byc czarnowidzka tutaj ale z wlasnego doswiadczenia wiem ze czym dluzej ucisk na rdzen tym gorzej, a wszystkie Twoje objawy wskazuja ze to ostatni dzwonek. Nie martw sie jesli diagnoza bedzie operacja , jak Pawel Ci pisal jest po i jest ok , ja jestem dokladnie po operacji 2,5 miesiaca i zero problemow. 10 miesiecy przed operacja walczylam z cholernym bolem 24 na dobe a teraz jak nowo narodzona. Jak pisal Ci Pawel nie zawsze leki i fizjo pomoga / mysle ze tu juz tylko skalpel/ ale sam musisz podjac decyzje . Trzymaj sie dzielnie
Usciski.
Dorota
Życie jest łatwiejsze niż się wydaje. Wystarczy godzić się z tym, co jest nie do przyjęcia, obywać się bez tego, co niezbędne i znosić rzeczy nie do zniesienia.
Początkujący
28-06-2014, 19:20:35

Ja też miałem podobne objawy. Pomógł mi ortopeda. Dał na rozluźnienie i jeszcze zabiegi i pomogło. każdy przypadek jest inny także lekarz sam zadecyduje jakie jeszcze badania i jakie leczenie.
23-07-2020, 18:11:57

Gość 2014-06-06 10:05:40
Witaj
Ja dolacze tylko do tego co pisal mavrud/Pawel
Szybciutko do neurochirurga ....nawet 2-3 jesli chcesz miec 100% diagnoze. Zdecydowanie nie czekaj i nie zwlekaj. nie chce byc czarnowidzka tutaj ale z wlasnego doswiadczenia wiem ze czym dluzej ucisk na rdzen tym gorzej, a wszystkie Twoje objawy wskazuja ze to ostatni dzwonek. Nie martw sie jesli diagnoza bedzie operacja , jak Pawel Ci pisal jest po i jest ok , ja jestem dokladnie po operacji 2,5 miesiaca i zero problemow. 10 miesiecy przed operacja walczylam z cholernym bolem 24 na dobe a teraz jak nowo narodzona. Jak pisal Ci Pawel nie zawsze leki i fizjo pomoga / mysle ze tu juz tylko skalpel/ ale sam musisz podjac decyzje . Trzymaj sie dzielnie
Usciski.
Dorota
gość
23-07-2020, 18:20:10

Dzień dobry proszę o pomoc Wynik trg spłycona fizjologiczna lordoza szyjna zwężone przestrzenie miedzykregowe C4-C7 z wydłużeniem. Krawędzi przednich i tylnych trzonów kręgów na poziomie C4-6 zmiany zwyrodnieniowe w stawach unkowertebralnych i między kręgowych w dolnym odcinku kręgosłupa. 2Trg kręgosłupa znacznego stopnia klinowate obniżenie wysokości trzonu kręgu th6 oraz obniżenie wysokości trzonu kręgu th7 stan po złamaniu na poziomie złamania znacznego stopnia kyfityczne ustawienie kręgosłupa oraz duże lewo stronne skrzywienie na poziomie Th5-10 drobne osteofity na przednich krawędzi trzonów kręgów piersiowych

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: