Witam i proszę o pomoc głównie w interpretacji opisu MR, go umieszczę...
jestem po RTG oraz MR. Praca przy komputerze 3-4h/dobę lub więcej, dużo się ruszam, czasem coś dźwignę=teraz to już nie..jestem na L4=39 lat...a było tak fajnie...
1. Rok i dwa lata wstecz masakrycznie bolał mnie prawy łokieć przez 2-3 m-ce w czasie letnim i przechodziło...cała rewia maści szła w ruch i przeciwbólowych a teraz kolejny atak z poszerzonymi objawami=przestraszyłem się
2. Teraz był chirurg, neurolog i zdaniem ostatniego powinienem jeszcze się udać do neurochirurga w ramach konsultacji
- biorę Metypred 4 dzień i jest minimalna poprawa/kolosalna wręcz, bo mogę już pisać ale poniżej łopatki jakbym miał coś wbitego smile i to mrowienie paluchów...
- na razie robię rozeznanie do kogo z neurochirurgów uderzyć na Śląsku z wynikami MR/RTG
3. MR....:
- spłycenie fizjologicznej lordozy szyjnej
- C5-C6 niewielka tylna centralna wypuklina materiału tarczy międzykregowej, która łącznie z osteofitozą na lewobocznych krawędziach trzonów kręgów zawęża zachyłki boczne kanału kręgowego i kanały nerwów rdzeniowych, powodując umiarkowaną stenozę po stronie lewej
- C6-C7 lewoboczna płaska, przylegająca do trzonów kręgów, przepuklina materiału tarczy międzykręgowej skierowana w przewadze ku dołowi, która łącznie z osteofitozą na krawędziach trzonów kręgów nieco bardziej nieco bardziej zaawansowaną po stronie lewej powoduje znaczne zwężenie zachyłków bocznych kanału kręgowego oraz stenozę otworów międzykręgowych, całkowitą po stronie prawej.
- zmiany modelują worek oponowy w niewielkim stopniu
- płynowa rezerwa objętościowa kanału kręgowego zmniejszona do około 9,7 mm na wymienionych poziomach, maksymalnie do około 9,7mm
- osteofitoza na przednich krawędziach trzonów kręgów C5-C7
- sygnał i wysokość trzonów prawidłowa
- sygnał rdzenia kręgowego bez zmian
==============================
uff..., gdyby ktoś miał serce "przełożyć" to na ludzki język....oczywiście neurochirurg mi pewnie przełoży....albo dalej będę "w próżni"