Reklama:

brachialgia? (4)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
29-06-2009, 19:02:00

Co to jest brachialgia? chodzi o odcinek szyjny kręgołsupa
Wtajemniczony
29-06-2009, 19:45:00

Rwa ramienna- barkowa (brachialgia)
Jest to zespół chorobowy charakteryzujący się bólami promieniującymi od karku do ramienia, dalej wzdłuż kończyny górnej, niekiedy nawet do palców, czasami również do łopatki oraz przedniej powierzchni klatki piersiowej, w zależności od poziomu podrażnionego korzenia. Główną przyczynę rwy ramiennej stanowią zmiany zwyrodnieniowe w odcinku szyjnym kręgosłupa, a zwłaszcza krążków międzykręgowych (dyskopatia) i stawów międzywyrostkowych (spondyloarthrosis) oraz związany z tym ucisk korzeni i wtórne zmiany zapalne. W części przypadków ma miejsce wypadnięcie jądra miażdżystego.
Z uwagi na przyczyny istnieją także inne nazwy tego schorzenia, jak:
- zapalenie korzeni szyjnych (radiculitis cervicalis s. cervicobrachialis),
- radikulopatia szyjna (radiculopathia cervicalis),
- radicalgia cervicalis.
[url=http://www.szipszop.pl][img]http://www.szipszop.pl/tickers/20974.gif[/img][/url]<br>[url=http://www.szipszop.pl][img]http://www.szipszop.pl/tickers/20973.gif[/img][/url]
gość
29-06-2009, 19:50:00

rwa splotu ramiennego(brachialgia)
Rwa splotu ramiennego albo barkowego określa się bóle promieniujące od karku w kierunku barku i kończyny górnej, obejmujące swym zasięgiem okolice łopatki i przednią część klatki piersiowej. Za główna przyczynę rwy splotu ramiennego przyjmuje się ucisk korzeni nerwowych, tworzących splot barkowy, spowodowany najczęściej zwężeniem otworów międzykręgowyc w następstwie zmian zwyrodnieniowych. Rzadziej ma to miejsce na wskutek wypadnięcia jądra miażdżystego czy wtórnymi zmianami zapanymi. Bóle występuja nagle, bez uchwytnej przyczyny, często z parestezjami. Podobne objawy moga występować w zapaleniu okołostawowym barkowym, w wadach rozwojowych oraz guzach odcinka szyjnego kręgosłupa i rdzenia.
gość
30-06-2009, 21:01:00

Dziękuję za wyjaśnienie

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Entezopatia
Witam, Rozpoznano u mnie przodopochylenie kręgosłupa szyjnego u ortopedy poprzez wykonanie badania RTG. Byłem u neurochirurga i potwierdził ową przypadłość oraz wystawił mi rozpoznanie Entezopatia w zakresie kręgosłupa, Opis: Bóle w odcinku C bez promieniowania kończynowego. W wykonaniu Mri nie uwidoczniono kompresji struktur nerwowych. Ból jest najpewniej wynikiem entezopatii i wyrodnienia stawów miedzykręgowych. Proponuje leczenie zacząć od laserowego odnerwienia segmentów C4-C7 dx. Chciałbym się zapytać czy owa technika daje duża ulgę w bólu ? czy któryś z lekarzy specjalistów miał podobny przypadek do mojego? Jakie są jeszcze możliwości leczenia mojej przypadłości, która bardzo mi sprawia ból od samego rana do wieczora ;/ Czy po terapii laserem można jakoś wyćwiczyć kręgosłup aby tak bardzo nie naciskał na szyję ? Proszę o pomoc bo zabieg kosztuje 3000 zł i nie wiem czy warto się na niego decydować?
gość
Tętniak tętnicy podstawnej
Witam jestem tu nowa. Z uwagi na chore zatoki lekarz laryngolog wysłał mnie na rezonans głowy z kontrastem. W opisie naczyniak w 3 komorze. Pojechałam do profesora do Krakowa który po obejrzeniu płytki stwierdził że to nie naczyniak a tętniak. Skierował mnie na dodatkowe badania żeby bliżej przyjrzeć się temu tworowi. Najbardziej niepokoi mnie że tętniak jeśli to tętniak jest na tętnicy podstawnej. Na forum poczytałam że raczej nie operuje się czy ebolizuje tętniaków w tym miejscu bo ryzyko za duże. Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją? Czy ktoś miał tętniaka w takiej lokalizacji. Proszę o odpowiedź. Muszę podjąć decyzję co dalej choć pan profesor wspomniał o embolizacji. Dziękuję i pozdrawiam KG
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
Dziwne bóle głowy
Czesc! 2msc temu byłam na kontroli u ginekologa. Z wynikami krwi. Tam wyszła wysoka prolaktyna. Plus bóle głowy, problemy z oczami jakby ucisk i lekka mgła. Przez 3min tak mi się robi. W dodatku mrowienie/drętwienie lewej strony twarzy. Głowa boli mnie przedewszystkim na czubku ( ciemieniowej) ból nie jest ciągły.
Reklama: