Reklama:

Borelioza...zanik kory mózgowej....?... u dziecka (3)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
25-07-2008, 09:57:00

Witam. U mojego 9letniego dziecka rezonans wykazał niewielki zanik kory mózgowej, dodam że po urodzeniu dziecko miało robione badania, w tym USG głowy, gdzie nie wykryto nieprawidłowości. Dziecko urodzone zdrowe 10pkt Apgar, rozwój jak najbardziej prawidłowy. Od ok 6-go roku życia stopniowo zaczęły pojawiać sie niepokojące objawy, które ostatnio w niepokojącym tempie przyspieszyły, dlatego trafiłam z dzieckiem na oddział neurologiczny do szpitala. Najważniejsze problemy mojego dziecka na chwilę obecną: niewyraźna mowa, problemy z koncentracją, pobudzenie, drażliwość, skłonność do płaczu,problemy z percepcją wzrokową i słuchowa ( dziecko nie czyta i nie pisze), coraz mniejsza sprawnosć manualna i ruchowa ( wypadanie przedmiotów z rąk, potykanie się o niewidzialne przeszkody) i postępujące problemy z równowagą ( dziecko przy obrocie w tył traci równowagę, z problemem chodzi po schodach, nie ustoi na jednej nodze, biega pochylone z szeroko rozstawionymi nogami). Nic z tych objawów nie występowało od urodzenia, dziecko mówiło wyraźnie, było bardzo sprawne, bystre. W wieku 4 lat układało bez trudnosci puzzle, dziś z trudem złoży kilka elementów tych samych puzzli.
Przy tych objawach bardzo obawiałam się, ze rezonans moze wykazać coś bardzo poważnego, wykazał jednak niewielki zanik kory mózgowej.
Chciałabym dowiedziec się co dalej, jak pomóc mojemu dziecku, czym moze być spowodowany zanik kory mózgowej, może odpowiada za to jakaś choroba, po prostu - co robic dalej?! Pytam, ponieważ gdy pytałam lekarza prowadzącego, usłyszałam że być może jest to efekt urazu płodowego bądź okołoporodowego ( poród przez ciecie cesarskie z powodu ciąży bliźniaczej i poprzecznego ułożenia dziecka) a fakt wystąpienia problemów tak późno jest tylko efektem tego, że z wiekiem przed dzieckiem zaczęły stawać coraz trudniejsze wymagania i nie jest w stanie im sprostać, natomiast w wieku poprzedzającym czas szkolny te wymagania były na jego miarę, to mi się bardzo jakoś nie zgadza, przecież dziecko ma trudnosci z umiejętnosciami które posiadało wcześniej, a wrecz traci te umiejętnosci.
Dodam jeszcze, bo moze to być bardzo istotne, że u dziecka wyszedł pozytywnie test na boreliozę, własnie czekam na wyniki głebszych badań w tym kierunku. Jednak opinia lekarza prowadzącego w tym temacie jest taka, ze borelioza nie usprawiedliwia tych wszytskich objawów, które występują u mojego dziecka i nie jest ich przyczyną.
Jestem pogubiona w tym wszystkim totalnie, czym wiecej wiem tym wiem mniej, mam takie wrażenie.
Będę ogronie wdzieczna za odpowiedź na mój przydługawy post.
gość
25-07-2008, 18:37:00

http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=26140

Skarbnica wiedzy na temat boleriozy, może tam znajdziesz dalszy kierunek postępowania

http://www.niepokoje.nazwa.pl/forum/
Może popytaj również tu -forum zamknięte

pozdrawiam i życze znalezienia dobrej drogi i roważnego specjalisty
gość
25-07-2008, 19:04:00

Dziękuję. Szukam wszędzie, musi sie w końcu udać... Każda informacja jest dla mnie cenna.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: