Reklama:

bóle psychogenne (10)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
21-01-2009, 12:24:00

Od 3 miesięcy cierpię na uporczywy ból głowy. Mam ChAD od 3 lat, leki biorę od 2,5 miesiąca (Depakine Chrono 300), wczesnej miałam postawioną diagnozę dystymii. Leki przeciwbólowe nie działają a ból się nasila. Na oddziale neurologicznym miałam wykonaną tomografie i rezonans magnetyczny,nic nie wykazały. Mój lekarz psychiatra stwierdził, że to bóle psychogenne. Interesuje mnie jak leczy się tego typu bóle i jak szybko można wrócić do zdrowia.
gość
21-01-2009, 13:57:00

napięciowe bóle głowy związane z nieradzeniem sobie ze stresem występują najczęściej u wrażliwych osób. Najlepsze efekty dają leki o działaniu rozkurczowym i przeciwko depresji. Plus w razie potrzeby coś przeciwbólowego
gość
22-01-2009, 11:10:00

Bóle głowy o pochodzeniu psychogennym są objawem, nie chorobą, więc należy zlikwidować przyczynę. Podejrzewam, że skoro chodzisz do psychiatry, masz jakieś problemy. Niektóre osoby reagują bólem głowy na stres, napięcie, nerwową sytuację. Doraźnie na ostry ból możesz stosować refastin, jeśli słabsze leki Ci nie pomagają. Ale jeśli chcesz pozbyć się bólów głowy musisz nauczyć się radzić sobie ze stresem. Radziłbym terapię grupową, nakierowaną konkretnie na to zagadnienie (terapie radzenia sobie ze stresem, treningi kontroli złości i emocji). Wybór jest duży, myślę, że Twój psychiatra powinien Ci coś polecić.
gość
22-01-2009, 13:52:00

21-01-2009 o 14:57, gość :
napięciowe bóle głowy związane z nieradzeniem sobie ze stresem występują najczęściej u wrażliwych osób. Najlepsze efekty dają leki o działaniu rozkurczowym i przeciwko depresji. Plus w razie potrzeby coś przeciwbólowego

o działaniu rozkurczowym? a co ma jej niby rozkurczyć? głowę?
gość
22-01-2009, 15:02:00

"Osoba cierpiąca na uporczywe bóle psychogenne przez dłuższy czas skarży się na trudny do zniesienia ból którejś części ciała. Osoba ta stale skupia się na tym bólu. Kiedy szuka ona pomocy lekarza żadne badania nie potwierdzają schorzenia somatycznego, które mogłoby odpowiadać za powstawanie bólu. Ponieważ nie znajduje się przyczyny zaburzeń w ciele świadczy to o psychogennym tle tych zaburzeń.
W przypadku podejrzenia uporczywych bólów psychogennych należy zasięgnąć porady lekarza psychiatry. "
Myślę, że to główne pole do popisu więc Twojego psychatry.
gość
22-01-2009, 15:53:00

sama męczyłam się przez długi czas z bólami na tle nerwowym, i to nie tylko głowy.. pomogła zmiana stylu życia (pracy przede wszystkim), leki na uspokojenie i wiecej odpoczynku
wcześniej była tylko praca, stres, obowiązki, ciagle tabletki przeciwbólowe, bo czasem trudno mi było wytrzymać, jakieś kłucie w sercu, zawroty głowy
stres to pożeracz organizmu
gość
22-01-2009, 15:58:00

A PROBOWALAS odstawic Depakine Chrono 300?
gość
22-01-2009, 17:59:00

moja pani psychiatra kazała mi na razie zmniejszyć dawkę z 2 tabletek dziennie do jednej. Chyba teraz trochę mniej boli mnie głowa. Dostałam dodatkowo leki uspokajające od jutra zaczynam brać nowy antydepresant.
gość
22-01-2009, 19:49:00

leki rozkurczowe przy bólach napięciowych, ponieważ wywołują je między innymi skurcze mięśni karku spowodowane stresem.
gość
27-02-2011, 11:23:18

Psychogenny ból głowy na który cierpię juz od ładnych 20 lat zjadl mnie prawie do reszty. studia odpadly, bo nie mozna sie niczego nauczyc z takim bolem, tym bardziej, ze z bolu wynika depresja, wiec sie nic nie chce. od proszkow p/bolowych rozwalilem zoladek. ludzi nowych nie poznaje, bo nie mam motywacji, zapadam sie w siebie. narkotyki, ktore bralem (heroina) by usmiezyc bol, musialem odstawic, bo mialem 2 zapasci z przedawkowania. dziwne, ale jakos sobie z narkot poradzilem. Nie poradzilbym sobie jednak i zabilbym sie na pewno gdyby nie jeden czlowiek. Czlowiek wielki, z wielkimi umiejetnosciami. Pomaga mi na ten bol. bol, ktorego nikt nawet na odziale neurologii przy ul. Sobieskiego nie zdiagnozowal, bo nie umial... (wielcy mi doktorzy). Czlowiek o ktorym mowie, dlugo sie nie namyslajac wzial sie do roboty i.... i po kilku wizytach (doslownie kilkuminutowych) bol odszedl. z czasem przychodzi i meczy mnie (czasem po 5ciu latach, czasem po 2), ale zawsze wiem, ze jest jedna osoba, ktora mi pomoze. jesli ktos z Panstwa chcialby poznac tego czlowieka, prosze pisac na moj adres, pomoge z kontaktem do niego. Pozdrawiam! lemongrass@o2.pl

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: