Reklama:

bóle odcinka szyjnego - proszę o pomoc w odczytaniu wyniku rezonansu (6)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
08-05-2009, 09:12:00

Witam serdecznie.
Dwa dni temu miałam zrobiony rezonans a do neurochirurga idę za 2 tygodnie. Czy ktoś mógłby mi pomóc w odczytaniu wyniku :
zniesienie lordozy kr.C
zwężenie krążka mk.C5-C6
na tym poziomie widoczna centralno-lewoboczna wypuklina krążka mk. z modelowaniem worka opony twardej i lewego korzenia nerwowego.
niewielka centralno-lewobczna wypuklina krążka mk. widoczna również na poz. C6-C7
ograniczona rezerwa płynowa rdzenia na obu poziomach
Rdzeń kręgowy w odc. C o prawidłowym sygnale.
Byłabym wdzięczna za każdą udzieloną odpowiedź.
Renata
gość
08-05-2009, 15:28:00

Nie jestem znawcą tematu, ale sama mam również zniesienie lordozy, a nawet kifozę. Zniesienie fizjologicznej lordozy powoduje, że kręgosłup jest przeciążony. Myślę, ze stąd biorą się wypukliny i przepukliny. U Ciebie chyba nie jest aż tak źle, bo wypuklina to delikatne zniekształcenie jądra miażdżystego, a przepuklina gdy zmiany sa większe. Zastanawia mnie jednak jak to określają czy np. do iluś mm jest wypuklina, a powyżej przepuklina. Tego niestety nie wiem. Mam kilka wypuklin i jedną przepuklinę. Niby na rezonansie nie wygląda to bardzo źle, ale objawy są straszne!
Co do ograniczonej rezerwy rdzenia to nic mi nie wiadomo.
Pozdrawiam
Pat
gość
28-05-2009, 14:07:00

08-05-2009 o 17:28, gość :
Nie jestem znawcą tematu, ale sama mam również zniesienie lordozy, a nawet kifozę. Zniesienie fizjologicznej lordozy powoduje, że kręgosłup jest przeciążony. Myślę, ze stąd biorą się wypukliny i przepukliny. U Ciebie chyba nie jest aż tak źle, bo wypuklina to delikatne zniekształcenie jądra miażdżystego, a przepuklina gdy zmiany sa większe. Zastanawia mnie jednak jak to określają czy np. do iluś mm jest wypuklina, a powyżej przepuklina. Tego niestety nie wiem. Mam kilka wypuklin i jedną przepuklinę. Niby na rezonansie nie wygląda to bardzo źle, ale objawy są straszne!
Pozdrawiam
Pat
gość
28-05-2009, 14:07:00

08-05-2009 o 17:28, gość :
Pozdrawiam
Pat
gość
31-07-2009, 14:19:00

08-05-2009 o 11:12, rezinka :
Witam serdecznie.
Dwa dni temu miałam zrobiony rezonans a do neurochirurga idę za 2 tygodnie. Czy ktoś mógłby mi pomóc w odczytaniu wyniku :
zniesienie lordozy kr.C
zwężenie krążka mk.C5-C6
na tym poziomie widoczna centralno-lewoboczna wypuklina krążka mk. z modelowaniem worka opony twardej i lewego korzenia nerwowego.
niewielka centralno-lewobczna wypuklina krążka mk. widoczna również na poz. C6-C7
ograniczona rezerwa płynowa rdzenia na obu poziomach
Rdzeń kręgowy w odc. C o prawidłowym sygnale.
Byłabym wdzięczna za każdą udzieloną odpowiedź.
Forumowiczka
31-07-2009, 14:24:00

Od 8 maja minęło już więcej niż dwa tygodnie. Ciekawe czy rezinka była u neurochirurga i co powiedział

Spinka
Spinka

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Mielopatia - wymiar rdzenia 4mm
Cześć, mam zdiagnozowaną dyskopatia na poziomie C5 C6 i C6 C7. Dodatkowo też rozwinęła się już mielopatia / ucisk na rdzen bo wymiar strzałkowy wynosi tylko 4mm. Neurochirurg na razie nie widzi konieczności operacji bo nie mam ciężkich objawów. Aktualnie to lekko obnizona sila miesniowa w rekach, sporadyczne uciski w okolicach karku. Mam tez mrowienie lewej polowy twarzy ale powiedzieli ze to z innego powodu (mam tez zmiany w mozgu). Badania neurologiczne w normie. 2 fizjoterapeutów odmówiło rehabilitacji bo nic się już nie da zrobić a nie chcą zaszkodzić. Nie wiem co robić. Z jednej strony po co się operować jeśli objawy nie są mocno dokuczliwe, z drugiej strony nie chce żeby było za późno... Doradźcie proszę
gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
gość
Entezopatia
Witam, Rozpoznano u mnie przodopochylenie kręgosłupa szyjnego u ortopedy poprzez wykonanie badania RTG. Byłem u neurochirurga i potwierdził ową przypadłość oraz wystawił mi rozpoznanie Entezopatia w zakresie kręgosłupa, Opis: Bóle w odcinku C bez promieniowania kończynowego. W wykonaniu Mri nie uwidoczniono kompresji struktur nerwowych. Ból jest najpewniej wynikiem entezopatii i wyrodnienia stawów miedzykręgowych. Proponuje leczenie zacząć od laserowego odnerwienia segmentów C4-C7 dx. Chciałbym się zapytać czy owa technika daje duża ulgę w bólu ? czy któryś z lekarzy specjalistów miał podobny przypadek do mojego? Jakie są jeszcze możliwości leczenia mojej przypadłości, która bardzo mi sprawia ból od samego rana do wieczora ;/ Czy po terapii laserem można jakoś wyćwiczyć kręgosłup aby tak bardzo nie naciskał na szyję ? Proszę o pomoc bo zabieg kosztuje 3000 zł i nie wiem czy warto się na niego decydować?
Reklama: