Reklama:

Bóle kregosłupa lędzwiowego ..interpretacja MR (4)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
21-11-2014, 07:54:30

Witam,od dwóch lat mam problemy z kręgosłupem lędźwiowym. Rwa kulszowa od roku coraz bardziej mi dokucza. Na codzień ból jest do wytrzymania natomiast są momenty kiedy boli bardziej i ląduje na pare dni w domu,rehabilitacji,zastrzykach. Miałam robiony rok temu rezonans,co i raz rtg i wychodzi,że mam rotację kręgów L wzdłuż osi długiej,nieznaczna skolioza kręgosłupa L,częściowa sakralizacja trzonu kręgu L5 z wytworzeniem węższej tarczy m-k. Neurolog twierdziła,że nic takiego poważnego to nie jest,mam ćwiczyć mięśnie pleców,brzucha,nie przeciążać kręgosłupa. 12 listopada potknęłam się w pracy,upadłam na prawe kolano a potem uderzyłam biodrem i lędzwiami o podłogę. Na drugi dzień miałam problem z poruszaniem się,było mi niedobrze,robiło mi się słabo,bolały całe lędźwia,drętwiały nogi,miałam zmniejszone czucie w nogach,pośladkach,kroczu,kłuło mnie w pośladku,szczypało i miałam wrażenie jakby ktoś wrzątek mi na pośladek lał.Dodatkowo kłucia przeszły na podbrzusze,krocze. Doszły bóle podczas wypróżniania. Wczoraj zrobiono mi MR.Wynik następujący- spłycenie lordozy w lędźwiach i niewielkiego stopnia lewoboczne skrzywienie z rotacją. Niewielka wypuklina centralno lewoboczna k.m.L5-S1, modeluje worek opony twardej. Neurolog powiedziała,że od tego nie powinno aż tak boleć i twierdziła,że najwidoczniej mam depresje z powodu bólu i przez to obniżony próg bólu. Mam brać nadal Diclobert retard,Poltram i dokupić Faxolet i Neurolit. Czy możecie mi powiedzieć czy rzeczywiście lekarz ma rację,że to nie takie poważne i co mogę zrobić by przestało tak boleć. Ciężko mi siedzieć a mam pracę siedzącą i nie mogę za długo być na zwolnieniu a z tym bólem ciężko pracować.
Początkujący
04-12-2014, 16:00:08

Rezonans magnetyczny jest badaniem obrazowym i pokazuję jak twój kręgosłup wygląda, natomiast nie pokazuję która ze struktur daje dolegliwości które odczuwasz.
Czy miałaś już Terapię Manualną celowaną w ten problem, konsultację fizjoterapeutyczną?
Od tego trzeba zacząć.
Początkująca
27-12-2014, 14:36:26

Witam,
bardzo dobre efekty terapeutyczne dają samodzielnie wykonywane zabiegi w domu- proszę poczytać na ten temat:
http://leczsiesam.com/to-co-polecamy/
Efekt przeciwbólowy, przeciwzapalny i regeneracyjny.
gość
23-05-2016, 08:34:42

Silne mięśnie to podstawa- muszą przecież utrzymywać cały kręgosłup w pionie - jak są słabe lub osłabione przez długotrwałe przebywanie w jednej pozycji - to robi się problem, nierzadko na całe lata, który może skończyć się nawet operacją.
Polecam z własnego doświadczenia - oprócz rzeczy oczywistych, jak ruch, ćwiczenia, rehabilitacja i jak najmniej siedzenia - zakupić sobie odpowiedni materac. Ja mam zaufanie do Art Medic od kiedy go używam. Mają bardzo dobrej jakości produkty.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
RM glowy
Ognisko malacji12 X6 mam w prawej półkuli móżdżku W płacie czołowym prawym widoczny naczyniak zylni.
gość
Straszna obawa przed zabiegiem wszczepienia zastawki
Hej, piszę tu bo bardzo się boję operacji mam 42 lata i przed sobą operację w Szpitalu Bielańskim w Warszawie. Czytam tu o powikłaniach o nie właściwym ułożeniu Drenu w Jamie Otrzewnej. Czy ktoś ma pozytywne doświadczenia ? Proszę o wsparcie duchowe. Dziękuję Aleksander
gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
gość
DM1
Cześć choruje na dystrofie miotoniczna typu 1 od 10 lat czy ktoś jest w podobnej sytuacji? Proszę o kontakt na maila weronikakolodziejczak33@gmail.com
Reklama: