Reklama:

Bóle kręgosłupa L-S (2)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
10-11-2012, 00:19:58

Witam ,
jestem na Forum nową osobą i bardzo proszę o interpretacje wyniku TK kręgosłupa L-S bez wzmocnienia kontrastowego .
Prawidłowy stan morfologiczny krążków międzykręgowych L1-L2 oraz L2- L3 .
Niewielki bulging krążka L3-L4 modeluje nie znacznie worek oponowy i zwęża dolne piętra kanałów korzeniowych .
Cechy degeneracji krążków L4-5 pod postacią ich spłaszczenia . Krążki te tworzą szerokopodstawne , tylne , centralne protruzje . Wypuklina krążka L4-L5 modeluje worek oponowy .
Krążek L5-S1 nie wywołuje ucisku wewnątrz kanałowych struktur nerwowych .
W badanym zakresie kanał kręgowy jest prawidłowej szerokości .
Cechy degeneracji stawów krzyżowo - biodrowych pod postacią objawu próżni .
Wnioski : Objawy słabo nasilonej spondylozy lędźwiowej
Czy mógł by mi ktoś powiedzieć co to oznacza i czym grozi ?
Mam odległy termin wizyty do neurologa , dodam , że jestem w czasie leczenia rwy kulszowej ,
dziękuje i pozdrawiam cieplutko .
Wtajemniczona
14-11-2012, 09:17:23

witaj sonia
w sumie pisze odpowiedz do ciebie po raz trzeci, gdzieś wcieło poprzednie posty i ich nie ma ....
z opisu nie jest tak strasznie jak się na pierwszy rzut oka wydaje, jak dostajesz opis to strach człowieka oblatuje że tyle tego w tym opisie, wiadomo zdrowa nie jesteś, ale wg mnie na razie wystarczy rehabilitacji oraz proponuje ci wyziyte u neurochiruga żeby obejrzał płytke, najlepiej jak dr ci powie co dalej, ja też mam problem z kręgosłupem lędźwiowym ale i szyjnym i tam się głównie udzielam, zresztą wiele jest osób z dyskopatia wielopoziomową ale nie wiem czemu dobrze nam się pisze na temacie- dyskopatia kręgosłupa szyjnego a operacja, zajrzyj tam
a co do rwy kulszowej to tak jest że jak dopadnie to boli jak cholera tydzień, dwa o powolutku puszcza żeby znowu nas dopaś za miesiąc, pół roku, pomagają ciepłe okłady i kąpiele, pomaga blokada nadtwardówkowa, no chyba że ty kwalifikujesz się do neuklotemii podskórnej laserowej, poczytaj na necie, mnie pomaga maść -traumon
jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu - oznaką czego jest puste biurko...?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Wynik TK głowy
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
gość
Zapytanie
Przepukliny uciskające nerwy czy ktoś zna dobrego neurochirurga zajmującego się odbarczaniem nerwow
gość
Rezonans głowy 15 latka
Chłopak 15 lat, z ASD, ADHD,zaburzeniami koncentracji i uwagi, dodatkowo drżenia kończyn dolnych i górnych najbardziej intensywne w obrębie dłoni. Dodatkowo homocysteina 25 oraz na zmianę powyżej normy wapń całkowity lub wapń zjonizowany.
Guz przysadki mózgowej
Od roku czasu mam bóle głowy. Takie do wytrzymania. 5msc temu w badaniu krwi wyszła wysoka prolaktyna i gran.kwasochłonne. Do bólów głowy, doszły zaburzenia wzrokowe, czasem mam mroczki przed oczami z lekkimi zawrotami głowy.. Na rozenons głowy czekam do 17 kwietnia :( objawy nie ustępują. Na skierowaniu pani neurolog nie wpisała pilne. I stąd tyle czekania Czy ktoś miał tak podobnie i podejrzenie guza przysadki mózgowej ??
Reklama: