Reklama:

Bóle kręgosłupa i nóg (5)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
12-12-2011, 14:17:35

witam,
zwracam się do Was z prośbą o radę w problemach zdrowotnych mojej żony. Od około pół roku cierpi na bóle kręgosłupa oraz nóg (górne części - okolice ud), często opisuje, że jest to coś w stylu rwy kulszowej. Kierowana była do różnych specjalistów, przechodziła dwie rechabilitacje, stosuje maści, ale ból nie ustąpił. Lekarze nie są w stanie dokładnie określić co jest przyczyną.
Żona ma od 4 lat pracę siedząca (biurową przed komputerem), kiedyś o wiele więcej się ruszała. Po pracy raczej też na kanapie przed komputerem. Jest wysoka 180cm wzrostu, wiek 29 lat, według BMI wskaźnik w normie.
Czy ktoś jest w stanie coś podpowiedzieć, u jakiego specjalisty szukać pomocy?
gość
12-12-2011, 14:25:17

Jeszcze jedna ważna sprawa: żona parę tygodni przed tym jak pojawiły się bóle, była u kręglarza. Rodzina zachwalała i zalecała, że raz w roku powinno się skorzystać z jego usług.
Może to miało wpływ na dzisiejsze cierpienia?
gość
12-12-2011, 14:35:24

Witaj, myślę, że powinieneś żonę pokierować do neurologa lub ortopedy (skierowanie od rodzinnego) najlepiej już ze zdjęciem rtg odcinka lędźwiowego kręgosł.
Praca siedząca nie sprzyja naszym kręgosłupom, tym bardziej w pochyleniu i przy komputerze. Wymuszona pozycja przeciąża mięśnie kręgosłupa i powoduje przeróżne uciski (oby nie dyskopatia). Tymczasem pomóc może (zanim pójdzie do lekarza) lek p/zapalny, ciepłe okłady-termofor, poduszka elektr. i odpoczynek w pozycji leżącej na boku lub na wznak z ugiętym nogami w kolanach (rulon z koca pod kolana). Schylanie na ugiętych kolanach w pozycji kucącej, zakładanie rajstop na siedząco itp. by odciążać kręgosłup. Zadbaj o żonę...
gość
12-12-2011, 14:40:15

Gość 2011-12-12 15:25:17 Jeszcze jedna ważna sprawa: żona parę tygodni przed tym jak pojawiły się bóle, była u kręglarza. Rodzina zachwalała i zalecała, że raz w roku powinno się skorzystać z jego usług.
Może to miało wpływ na dzisiejsze cierpienia?
Szkoda, że od tego nie zacząłeś... pewnie że mogło mieć wpływ. Tzw. kręgarze (bo nie kręglarze) mogą wiele szkód narobić. Po co chodziła do tego pana, skoro ją nic nie bolało, tak profilaktycznie? Oby nie zrobił jej kuku!!! Trzeba zrobić zdjęcie rtg.
gość
23-05-2016, 08:09:16

Trzeba znaleźć dobrego masażystę/chiropraktyka w swojej okolicy, który wymasuje, ale też odpowiednio nastawi zrotowane kręgi. Dobrym pomysłem jest też zmiana materaca na profesjonalny, odpowiednio dopasowany do indywidualnych dolegliwości. Ja z reguły polecam pacjentom Viscotherapy - wg mojej obserwacji jest najlepszy na rynku.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: