Reklama:

Bóle głowy w obrębie potylicy (2)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Początkujący
11-07-2010, 12:59:33

Dzień Dobry!

Zwracam się do Państwa z nietypowym problemem. Cierpię na dziwne bóle głowy w obrębie potylicy i szyji. Możnaby je porównać do cięcia skóry nożem i posypywania solą, czasami również z uczuciem przechodzenia impulsu elektrycznego. Niejednokrotnie z towarzyszącą niesamowita wrażliwością na światło i dźwięki. Śmiało mogę powiedzieć, że ból pooperacyjny kończyny w porównaniu do tego musiałbym oceniać w granicach przyjemności aniżeli bólu. Nie wykazuję reakcji na żadne powszechnie dostępne środki przeciwbólowe. Problem jest na tyle skomplikowany, że badania obrazowe MR/TK nie wykazały nic konkretnego i do moich rodziców nie dociera informacja, że ten stan rzeczy utrudnia mi, a czasami uniemożliwia normalne funkcjonowanie, bo kontrargumentem jest brak podstaw do niego w diagnostyce obrazowej. Z racji, że jestem osobą nieletnią żadna poradnia nie przyjmie mnie samego. Chciałbym zapytać czy istnieje jakiekolwiek badanie, którym można udowodnić ból głowy, cena tutaj nie gra najmniejszej roli.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc
gość
13-07-2010, 18:12:49

Wiekszość bólów głowy ma charakter pierwotny i niestety nie zawsze można zobrazować ich przyczynę jakimś jednym konkretnym badaniem dodatkowym. Wykonywanie badań obrazowych ma przede wszystkim na celu wykluczenie wtórnego ich charakteru. Dlatego, to że wykonane dotychczas badanie MRI nie ujawniło patologii, nie oznacza to, że ból upośledzający Pana funkcjonowanie należy bagatelizować i nie szukać pomocy u specjalisty. Dlatego propunuję porozmawiać spokojnie z rodzicami i przekonać ich do kontroli w Poradni Neurologicznej, w której lekarz zdecyduje czy konieczne jest przeprowadzenie dodatkowych badań lub konsultacji a także wdroży odpowiednie leczenie.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: