Reklama:

bóle głowy i zaburzenia widzenia (4)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

gość
13-10-2009, 20:43:11

Witam, mam 20 lat. Juz od dobrych kilku lat często boli mnie głowa, nawet kilka razy w tygodniu. Bóle te zazwyczaj mogą być określone jako silne, ale popularne leki przeciwbólowe bez recepty typu "***" pomagają. Ucisk na oczy, czoło zaraz nad oczami lub na czubek głowy przynoszą ulgę.
Jednak kilka razy w miesiącu mam bardzo silne bóle głowy na które wspomniane leki już nie działają. Ból promieniuje od oczu a czasem skupia sie w jednym miejscu tylko po jednej stronie. Do tego sztywnieje mi kark, pojawia się nieprzyjemne uczucie jakby oczy "zezowaly", światło mnie razi. Kilka razy przed takim bólem pojawily się zaburzenia widzenia, tzn. mroczki i zwężenie pola widzenia zwłaszcza jeśli chodzi o lewą stronę - patrząc na wprost widzę tylko do ok. 40 stopni. Po ustąpieniu tych zaburzeń przychodzi ból, a potem "jest mi niedobrze".

Czy przyczyna tych objawów może tkwić w oczach czy też w mózgu? Zatem czy mam wybrać sie do okulisty czy też neurologa? Czy objawy wskazują na migrenę czy może jest jakas inna przyczyna?

Z góry dziękuję za odpowiedz!
gość
15-10-2009, 19:36:56

Opisywane przez Panią objawy mogą być wynikiem migreny. Proponuję zatem najpierw udać się do neurologa, który zbada Panią dokładnie i zaleci odpowiednie leczenie.
Proponuję przeczytać artykuł dotyczący bólów głowy zamieszczony na stronie:
http://www.forumneurologiczne.pl/txt/a,4321,0,Pierwotne%20b%C3%B3le%20g%C5%82owy

Pozdrawiam.
gość
16-10-2009, 20:05:55

ostatnio zaczela mnie bolec głowa po lewej stroni, wlasciwie to boli mnie skroń i nad okiem, jak dotykam skory w tym miejscu, to czuje mocno pulsującą żyłę, nigdy wczesniej mi sie takie cos nie zdarzalo, prosze powiedzcie mi co to moze byc strasznie się tego boję bo czuje jakby miało mi coś wyskoczyć
Początkująca
22-02-2010, 09:08:57

ja miałam podobne bóle głowy jak Ty,również przeszkadzało mi światło,bolały oczy (jakby za oczami) , każdy stuk był przeraźliwie głośny.Myślałam że to zatoki ,ale po różnych badaniach neurolog powiedział że to ropień podtwardówkowy okolicy czołowo-ciemieniowej.Już został usunięty i ból głowy zniknął.Zaburzenia i zawroty głowy nadal są.Przyczyną tego był kostniak zatoki czołowej. w kwietniu będę miała usuwany ten kostniak-może te objawy które mam wtedy znikną.
pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: