Tak wygląda moje badanie - nie wiem czy ten opis jest zły czy przeciętny i czy sugeruje przyczynę takich dolegliwości jakie opisałam wyżej?
Byłam u trzech neurochirurgów i żaden nie chciał mnie operować. Zadziwiają mnie wnioski na końcu opisu MRI - niby nic się nie zmieniło na gorsze - raczej na lepsze a moje objawy wprost odwrotnie
Chodzę na masaże i rehabilitację codziennie ćwiczę, zrezygnowałam ze stałej pracy (pracuję z domu) - poprawy trwałej nie widzę. Po masażu dzień lepiej i znowu dolegliwości wracają.
Bardzo Was proszę o sugestię gdzie się udać żeby coś ruszyło ku lepszemu.... czy to w ogóle możliwe żebym mogła jeszcze żyć bez bólu?
MR
kręgosłupa szyjnegoObrazy T1, T2zal STIR sag. Obrazy T2zal ax
Sekwencje bez podania iv. środka kontrastowego
Zniesiona fizjologiczna
lordoza szyjna niewielkim kyfotycznym ustawieniem kręgów C3-C6 .
Wysokość trzonów zachowana, sygnał kręgów niezmieniony
Zmiany zwyrodnieniowe przy krawędziach tylno-bocznych C3/C4, C4/C5, C5/C6
Cechy dehydratacji krążków międzykręgowych na wszystkich poziomach z niewielkim obniżeniem
wysokości C3/C4, C4/C5, C5/C6
Uwypuklenia tylne krążków międzykręgowych C4/C5, C5/C6, C6/C7 modelują worek opony twardej.
Poza tym krążki międzykręgowe nie tworzą przepuklin
Rezerwa płynowa worka oponowego jest zachowana
Szyjny odcinek rdzenia bez cech ucisku lub modelowania, bez zmian sygnału
MR kręgosłupa piersiowego
Obrazy T1, T2zal STIR sag. Obrazy T2zal ax
Kyfoza piersiowa pogłębiona w odcinku środkowym kręgosłupa , niewielkie skrzywienie boczne lewostronne
Wysokość trzonów zachowana, sygnał kręgów niezmieniony
Obniżenie wysokości krążków międzykręgowych na szycie kifozy (Th7-Th11).
Niewielka tylna wypuklina krążka międzykręgowego Th2/Th3, modelują worek oponowy.
Poza tym krążki nie tworzą przepuklin/wypuklin
Kanał kręgowy o zachowanej szerokości.
Rdzeń piersiowy bez cech ucisku lub modelowania, bez zmian sygnału
Otwory międzykręgowe bez zmian, bez cech
stenozyBadanie MR kręgosłupa lędźwiowego
Obrazy T1, T2zal STIR sag. Obrazy T2zal ax
Spłycona
lordoza lędźwiowa.
Wysokość trzonów zachowana
W przykrążkowych powierzchniach trzonów L5/S1 zmiany sygnału o obrazie zwyrodnienia tłuszczowego (typ II zmian zwyrodnieniowych wg. Modica)
Niewielkie obszary stłuszczenia wokół guzka Schmorla w blaszce granicznej dolnej L5 Obniżenie i
odwodnienie krążków międzykręgowych L4/L5, L5/S1 - większe obniżenie krążka L5/S1
-niewielka tylna centralna protruzja krążka L4/L5 modeluje worek opony twardej, nieznacznie uwypukla się do otworów międzykręgowych - bez cech ucisku struktur nerwowych
- tylna protruzja krążka L5/S1 uwypukla się do przestrzeni tłuszczowej nadtwardówkowej kanału
kręgowego- nie uciska worka oponowego i struktur nerwowych, nieznacznie uwypukla się do otworów
międzykręgowych - bez cech ucisku struktur nerwowych
Pozostałe krążki nie tworzą przepuklin
Rezerwa płynowa worka oponowego jest zachowana
Stożek rdzenia bez cech ucisku lub modelowania, bez zmian sygnału
Wnioski: w porównaniu z badaniem poprzednim MR z 04.01.2011 mniejsza protruzja tylna krążka L4/L5,
poza tym obraz zmian zwyrodnieniowych i dyskopatycznych w kręgosłupie C/Th/L/S podobny
pozdrawiam serdecznie :)