Witam! Mam 37 lat. Mam takie pytanie... 6 dni temu po nastawieniu u pewnego kręgarza czuję ucisk na oczy, czoło, pod policzkami i jakby pobudzające irytacją okolice mózgu z poziomu c1-c2... nie mogę spać dłużej niż 3-4h z tabletką nasenną. I tak myślę, że nastawienie szyi (w poz siedzącej przechylebie głowy w lewo lub jak w tym wypadku w prawo) poszło z czarnym scenariuszem. Kręgarz chciał poprawić C7 ale w stronę w którą mój kręgosłup niezbyt zawsze to tolerował. Od 15 lat borykam sie z przepuklinami na poziimie od L5-S1(mało ostotne), L2-L3, th8, c6 i c7 i wypukliną na c3, poza tym zniesiona lordoza szyjna, zwezony kanal kregowy na wysok szyji, wypłaszczona lordoza lędźwiowa... ogólnie po wypadku z wysokosci ok 5 m spadlem na łokieć i prawe biodro. Mocno uszkodziłem 5 dysków. 2 szyjne przez to że głowa uderzyła mi w prawy bark i 3 lędźwiowe. Po upadku zamiast do szpitala pojechałem do kręgarza. Rezonanse porobiłem po kilku miesiącach.
I właśnie owy kręgarz doprowadził mnie do stanu używalności po ok 6 miesiącach nastawień. Jednak na przestrzeni lat nastawiał mnie około 300 razy. Przeważnie ogromna ulga, czasem dyskomfort... Ale ufałem mu. Jako jedyny potrafił naprawić kręgozmyk który mi stworzyli w odc piersiowym w Australii podczas manipulacji.
Ale takiego ucisku na twarz po nastawieniu nigdy nie miałem... poczułem, ze oprócz korekty C7 którą zamierzał "kliknąć"niestety nie dość że C7 kliknęło ale bardzo boleśnie (i było poprawiane na kolejny dzień bo było fatalnie) to poczułem przemieszczenie przy c2 i pojawił się natychmiastowy ucisk przy podstawie czaszki idący przez twarz oczy, czoło, czasem uszy... I kiedy na 2 dzień pojechałem z zażaleniami to miejsce nie zostało wykryte ani skorygowane.
Od 6 dni jestem na tabletkach uspokajających i nasennych oprócz tramadoli i przeciwzapalnych typu nimesil, biofenac. Tydzień przed tym feralnym nastawieniem miałem robiony rezonans kręgosłupa szyjnego. Wtedy wszystko było ok z okolicą od C1 do C5-C6.
Teraz musiałbym zrobić nowy rezonans zeby uwidocznić co mi sie stało i rozmawiać z neurochirurgiem jako, że ciężko mi wyobrazić sobie życie z takim uciskiem a ten mój kręgarz widać nie potrafi wykryć zaszłej zmiany i tym samym pomóc mi z problemem.
Chciałem zapytać czy wykonuje się mało inwazyjne zabiegi w okolicach C2-C3 oprócz fuzji czy ew wymiany dysków? Nie wiem co mam zrobić... tak boli głowa i pod lewym okiem, że myślę zawisnąć do góry nogami na drążku i założyć obciążenie okalające podstawe czaszki i szczękę i jakoś naciągnąć ten odcinek.. i być może zwolnić ucisk.. Choć pewnie to słaby pomysł aczkolwiek wiem, że urządzenia antygrawitacyjne pomagają...
Widzę, że mogę tu wstawić zdjęcie... wstawię rezonans przed i po danego odcinka... kolejny rezonans mam za 6 dni. Dodam również opis. Dziękuję za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam i wszystkim tu obecnym życzę dużo zdrówka.
Michał.