Reklama:

Ból kręgosłupa szyjnego (2)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Początkująca
24-02-2010, 21:48:52

Witam, odebrałam dziś wynik rezonansu magnetycznego.
Badanie MR kręgosłupa szyjnego w obrazachT1 i T2 zależnych.
Spłycenie fizjologiczne lordozy szyjnej.
Krążki międzykręgowe na poziomach od C2 do Th 1 mają obniżony sygnał w obrazach T2 zależnych, a krążki międzykręgowe na poziomach od C2 do C6 i C7/Th1 są spłaszczone co jest wyrazem ich zmian zwyrodnieniowych.
Na poziomie C4/C5 widoczna jest centralno-obustronna wypuklina krążka międzykręgowego z cechami ucisku na worek oponowy.
Na poziomie C5/C6 widoczna jest duża centralno-obustronna przepuklina krążka międzykręgowego uciskająca na worek oponowy i oba korzenie nerwów rdzeniowych, a zwłaszcza po lewej stronie.Przepuklin na tej wysokości nieznacznie modeluje rdzeń kręgowy.
Na poziomie C6/C7 widoczna centralno-obustronna przepuklina krążka międzykręgowego uciskająca na worek oponowy.

Będę wdzięczna za diagnozę i porady, na wizytę u lekarza specjalisty trzeba poczekać ok dwóch miesięcy.
I jeszcze jedno pytanie, czy opuchlizna dolnej powieki oczu, może być od kręgosłupa, mam też kłopoty z oczami , i częste bóle głowy.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za porady
gość
02-03-2010, 16:14:40

Opis badania rezonansu magnetycznego świadczy o zaawansowanych zmianach zwyrodnieniowych, które mogą być przyczyną silnych dolegliwosci bólowych kończyn, zaburzeń czucia lub niedowładów. Zmiany te mogą powodować również bóle głowy, jednak nie są przyczyną opuchnięcia powieki.

W celu uzyskania dokładnych informacji interesujący Panią temat proponuję przeczytać artykuł zamieszczony na stronie poniżej:
http://www.forumneurologiczne.pl/txt/a,6875,0,Niespecyficzny%20ból%20odcinka%20szyjnego%20kręgosłupa

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Opis MRI-konflikt
Witam. Od kilku miesięcy cierpię na silne bóle głowy,od pewnego czasu doszły zawroty. Po wykonaniu MRI głowy(w zasadzie wszystko dobrze) na końcu opisu jest : Pętla naczyniowa AICA po stronie prawej- predyspozycja anatomiczna do konfliktu naczyniowo-nerwowego z nn.VII-VIII. Czy jest to coś poważnego? Czy powinnam skonsultować się z neurologiem czy neurochirurgiem?
gość
Tomografia głowy
Witam, psychiatra skierował mnie na tomografie głowy. Mam za niedługo wizytę, na opis trzeba czekać 7 tygodni. Czy jest na tym zdjęciu coś niepokojącego?
gość
Torbiel w okolicy podgnykowej
Czy może ktoś miał usuwaną torbiel w okolicy podgnykowej? Wykonanych wiele rezonansów, ostatnio usg szyi pokazuje, że torbiel raz jest większa raz mniejsza. Nie wiem czy to niedokładność pomiarów wykonujących badanie czy faktycznie zmienia wymiary. Syn chodzi z tym już 5 lat i do tej pory żaden lekarz nie określił się co z tym robić. Ostatni lekarz wykonujący usg stwierdził, że syn musi pójść na operację, nie czekać i to wyciąć. Poczytałam sporo na ten temat i okazuje się, że to poważna operacja a nie wizyta u stomatologa. Jednak żaden lekarz tego nie powie, nie wyjaśni. Czy my trafiamy tylko na takich właśnie lekarzy? Może ktoś mógłby polecić lekarza, szpital etc. komu udało się wyjść bez skutków ubocznych po takiej operacji?
Reklama: