Reklama:

Ból kręgosłupa, Badanie MR kręgosłupa lędźwiowego wykonano w sekwencji SE (4)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Początkujący
10-09-2009, 10:05:00

Proszę bardzo o informację jak leczyć, czy wymagana jest operacia?, jurekela2@op.pl

Badanie MR kręgosłupa lędźwiowego wykonano w sekwencji SE,fat sat w obrazach T1- i T2- zależnych, w projekcjach strzałkowych i osiowych.
Spłycenie lordozy lędźwiowej.
Na poziomie L4/L5 widoczna jest pośrodkowo-dwuboczna wypuklina (protruzja) krążka m-k z cechami ucisku worka oponowego.
Na poziomie L3/L4 widoczna jest pośrodkowa wypuklina krążka m-k z cechami ucisku worka oponowego.
Na poziomach L2/L3, L5/S1 widoczne są symetryczne uwypuklenia krążków m-k (bulging) z modelowaniem worka oponowego.
Zmiany degeneracyjne (dehydratacyjne) krążków m-k od L2/L3 do L5/S1 pod postacią obniżenia sygnału w obrazach T2 zależnych ze zwężeniem szczelin m-k.
Osteofity na krawędziach tylno-bocznych trzonów i w stawach m-k.
Guzki Schmórla na krawędziach brzeżnych dolnych trzonów piersiowych i w górnej krawędzi L4.
Przykrążkowo w trzonach L5,S1 widoczne strefy zwyrodnieniowego stłuszczenia szpiku kostnego (Modick II).
Zmian wewnątrz kanału kręgowego nie wykazano.
jurek
gość
15-09-2009, 13:40:00

Żadna z opisywanych zmian widocznych w powyższym badaniu MRI nie jest bezwzględnym wskazaniem do leczenia operacyjnego. Jednak o wskazaniach do zabiegu chirurgicznego nie decyduje sam wynik badania obrazowego lecz dolegliwości zgłaszane przez chorego (dolegliwości bólowe nieustępujące mimo stosowanego leczenia zachowawczego) lub występowanie objawów neurologicznych (np. niedowład, zaburzenia czucia, zaburzenia zwieraczy), ze zmianami potwierdzonymi badaniem obrazowym.
Ekspert Medforum Magdalena Targosz
Początkujący
03-10-2009, 17:01:41

Witam
Byłem z tymi wynikami u specjalisty w Opolu(wizyta 100zł), i odpowiedział mi że mam jakieś 4 lat do operacji usztywnienia kręgosłupa na tym odcinku.
Teraz się nic nie da zrobić!
No i teraz jestem w kropce, zostały mi tylko leki przeciw bólowe i ćwiczenia, póki jeszcze mogę.
Chodziłem do kilku specjalistów (oczywiście płatnych) i po tej wizycie stwierdzam że zostałem sam ze swoją chorobą,
Nikt cię nie weźmie do leczenia, skieruje do leczenia, jedynie uzyskujesz poradę za ?????zł.
Teraz szukam jakie ćwiczenia mogę wykonywać
Może koś ma odpowiedni zestaw ćwiczeń które mogę wykonywać do opisanych dolegliwości.
jurek
Początkujący
03-10-2009, 18:05:32

jestem pewien ,ze bez operacji moze sie obejsc tylko odpowiednia osoba musi sie Toba zajać....moj rezonans jest gorszy od Twojego- 3 ortopedów stwierdziło -operacja natychmiast- mam niewładną lewą stopę od 2 miesięcy-opadajacą -porażony nerw strzałkowy-ćwicze i jest od 2 tygodni coraz lepiej palec duży u stopy nie podnosił sie teraz po 2 spotkaniach u fachowca-który kilka osób wyprowadził bez operacji-1,5 cm juz podnosze palca-stopa juz od wczoraj nie opada -cały czas ćwiczę i wierze ,ze wyjdę z tego bez -operacji....
serdecznie pozdrawiam ja$

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: