Reklama:

ból i pieczenie odcinka lędźwiowego (4)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkujący
29-04-2014, 11:33:22

Witam,
od kilku tygodni mam problem z odcinkiem lędźwiowym kręgosłupa - bóle i dziwne pieczenie w okolicy kości ogonowej, sporadycznie ból promieniuje do lewego pośladka. Biorę Nurofen Extra oraz stosuję maść Diclioziaja. Podlegam też rehabilitacji domowej prowadzonej przez technika rehabilitacji (masaże + lekkie ćwiczenia, w tym przeprosty wg metody McKenziego).
Wynik RMI:
Badanie MRI kręgosłupa lędźwiowego wykonano w sekwencji SE w obrazach T1, T2 – zależnych w płaszczyznach poprzecznych i strzałkowych
- Dehydratacja krążków m-kręgowych w odcinku L2-S1,
- Obniżenie wysokości krążka m-kręgowego L5-S1,
- Dokanałowa, szerokopodstawna przepuklina krążka m-kręgowego L4-L5, która uciska worek oponowy oraz obustronnie zwęża otwory m-kręgowe,
- Niewielkie dokanałowe, szerokopodstawne wypukliny krążków L2-L3-L4 powodujące nieznaczne modelowanie worka opony twardej i obustronne spłycenie otworów międzykręgowych,
- Przednia osteofitoza krawędziowa trzonów w odcinku L1-L5,
- Wysokość trzonów prawidłowa,
- Stożek rdzenia prawidłowy,
- Na poziomie S2 obustronnie torbiele okołokorzeniowe średnicy do 18 mm.
Prośba o poradę czy to jest coś poważnego oraz co dalej robić - kontynuować rehabilitację, czy raczej nastawić się na operację.
Początkujący
22-05-2014, 10:25:48

Raczej stała rehabilitacja tu może pomóc. Też miałem problemy z kregosłupem. Dobry rehabilitant z poznańskiego gabinetu TWOJA REHABILITACJA zapisał mi dobre ćwiczenia. Na początku z nim , w domu... teraz trochę sam już zaczynam :) Koniecznie jednak pod okiem specjalisty trzeba ćwiczyć.
gość
28-01-2017, 16:30:57

jestem 2 miesiące po operacji przepukliny kręgosłupa L5 S1. Do tej pory wszystko było dobrze nic nie bolało. zaczęło sie tydzień temu od osłabienia mięśni, dreszczy i kłucia w całym kregosłupie. Lekarz przepisał mi antybiotyk ale nie widzę poprawy, boli mnie po lewej stronie aż do kości ogonowej. Co to może być zapalenie czy coś poważniejszego. Czy mam robić rezonans magnetyczny. mam 37 lat.
gość
30-01-2017, 09:57:55

i może znów się zaczęło ...

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: