Reklama:

bol glowy po udarze (6)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Początkująca
13-06-2010, 06:33:04

Witam, mam mame 3 tygodnie po udarze i caly czas narzeka na bol glowy czy to musi bolec i jak dlugo jak temu zaradzic, prosze o pomoc
gość
14-06-2010, 14:51:08

Ból głowy po udarze mózgu (rozumiem, że niedokrwiennym) nie jest typowym objawem. Nie podaje Pani, czy ból występuje od początku wystąpienia objawów udaru, czy pojawił się później. U jego podłoża może leżeć kilka przyczyn:
- wytwarzanie krążenia obocznego przez zdrowe naczynia, w celu zapewnienia ukrwienia części mózgu zniszczonej w obszarze zamkniętego naczynia (prowadzącego do niedokrwienia czyli udaru)
- rozciąganie/pociąganie opon mózgu spowodowanych obrzękiem lub tworzeniem blizny poudarowej
- przekrwienie w obszarze zajętym niedokrwieniem
Najbardziej prawdopodobne są pierwsze dwie przyczyny. W przypadku utrzymywania lub nasilania się dolegliwości oraz dołączenia nowych objawów neurologicznych proponuję skontaktować się z lekarzem prowadzącym mamy – być może konieczne będzie przeprowadzenie badania neurologicznego i wykonanie kontrolnego badania obrazowego głowy. Doraźnie, przy braku przeciwwskazań, proponuję podać któryś z niesterydowych leków przeciwzapalnych, np. ibuprofen (jeśli nie przyjmuje np. doustnych leków przeciwkrzepliwych) lub paracetamol.
Początkująca
15-06-2010, 09:39:50

Dziekuje Magdaleno za odpowiedz,ktora jest dla mnie pocieszajaca.Niebawem mama bedzie na oddziale neurologicznym na dalszej diagnostyce
Początkujący
07-12-2012, 18:50:07

Witam, 13 listopada moja mama trafila do szpitala z niedokrwiennym udarem mozgu. Udar był w miarę lekki, po 2 tygodniach mamę wypisali do domu ogólny stan jest dobry jest troche rozkojarzona ma częste zawroty głowy i czasem boli ją glowa. Czy to są normalne objawy po udarze? czy jest się o co martwić?. Mama twierdzi ze ma to po lekach które bierze, podam nazwy leków:
BIOTROPIL 1200MG
ACARD 75MG
METOCARD 50MG
AMLOZEK 5MG
Początkująca
11-12-2012, 12:14:34

Moja mama też jest po udarze. Pomógł jej miniMedic (rezonator bio-fotonowy). Skarżyłą sie na różne bóle, ale odkąd używa go regularnie poprawiło się jej. Już tak nie narzeka na bóle głowy i zle samopoczucie.
gość
19-01-2017, 21:17:36

Mam częste bule głowy i jestem osłabiony jestem po udarze niedokrwiennym i wielozawałowy biorę leki jaki lek może być na ból głowy
sertagen
witaminę d3
Acard
Menetropil

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: