Reklama:

bol glowy po udarze (6)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Początkująca
13-06-2010, 06:33:04

Witam, mam mame 3 tygodnie po udarze i caly czas narzeka na bol glowy czy to musi bolec i jak dlugo jak temu zaradzic, prosze o pomoc
gość
14-06-2010, 14:51:08

Ból głowy po udarze mózgu (rozumiem, że niedokrwiennym) nie jest typowym objawem. Nie podaje Pani, czy ból występuje od początku wystąpienia objawów udaru, czy pojawił się później. U jego podłoża może leżeć kilka przyczyn:
- wytwarzanie krążenia obocznego przez zdrowe naczynia, w celu zapewnienia ukrwienia części mózgu zniszczonej w obszarze zamkniętego naczynia (prowadzącego do niedokrwienia czyli udaru)
- rozciąganie/pociąganie opon mózgu spowodowanych obrzękiem lub tworzeniem blizny poudarowej
- przekrwienie w obszarze zajętym niedokrwieniem
Najbardziej prawdopodobne są pierwsze dwie przyczyny. W przypadku utrzymywania lub nasilania się dolegliwości oraz dołączenia nowych objawów neurologicznych proponuję skontaktować się z lekarzem prowadzącym mamy – być może konieczne będzie przeprowadzenie badania neurologicznego i wykonanie kontrolnego badania obrazowego głowy. Doraźnie, przy braku przeciwwskazań, proponuję podać któryś z niesterydowych leków przeciwzapalnych, np. ibuprofen (jeśli nie przyjmuje np. doustnych leków przeciwkrzepliwych) lub paracetamol.
Początkująca
15-06-2010, 09:39:50

Dziekuje Magdaleno za odpowiedz,ktora jest dla mnie pocieszajaca.Niebawem mama bedzie na oddziale neurologicznym na dalszej diagnostyce
Początkujący
07-12-2012, 18:50:07

Witam, 13 listopada moja mama trafila do szpitala z niedokrwiennym udarem mozgu. Udar był w miarę lekki, po 2 tygodniach mamę wypisali do domu ogólny stan jest dobry jest troche rozkojarzona ma częste zawroty głowy i czasem boli ją glowa. Czy to są normalne objawy po udarze? czy jest się o co martwić?. Mama twierdzi ze ma to po lekach które bierze, podam nazwy leków:
BIOTROPIL 1200MG
ACARD 75MG
METOCARD 50MG
AMLOZEK 5MG
Początkująca
11-12-2012, 12:14:34

Moja mama też jest po udarze. Pomógł jej miniMedic (rezonator bio-fotonowy). Skarżyłą sie na różne bóle, ale odkąd używa go regularnie poprawiło się jej. Już tak nie narzeka na bóle głowy i zle samopoczucie.
gość
19-01-2017, 21:17:36

Mam częste bule głowy i jestem osłabiony jestem po udarze niedokrwiennym i wielozawałowy biorę leki jaki lek może być na ból głowy
sertagen
witaminę d3
Acard
Menetropil

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Tomografia głowy
Witam, psychiatra skierował mnie na tomografie głowy. Mam za niedługo wizytę, na opis trzeba czekać 7 tygodni. Czy jest na tym zdjęciu coś niepokojącego?
Dziwne bóle głowy
Czesc! 2msc temu byłam na kontroli u ginekologa. Z wynikami krwi. Tam wyszła wysoka prolaktyna. Plus bóle głowy, problemy z oczami jakby ucisk i lekka mgła. Przez 3min tak mi się robi. W dodatku mrowienie/drętwienie lewej strony twarzy. Głowa boli mnie przedewszystkim na czubku ( ciemieniowej) ból nie jest ciągły.
Wysoka prolaktyna, bóle głowy, nudnosci
Cześć. Za tydzień idę do neurologa po skierowanie na TK głowy. Ponieważ miałam robione badania krwi kontrolne przez moją ginekolog, wyszła podwyższona prolaktyna (przysadka mózgowa) Do tego mam bóle głowy i nudnosci. Na TK będę dość długo czekać, następnie drugie tyle będę czekać na wynik. Więc nie lepiej było by zaproponować żeby dala skierowanie na oddział i tam zbadają i będą wyniki w ciągu kilku godzin dni. Tylko czy się zgodzi neurolog?? Miał ktoś?
Reklama: