Reklama:

BÓL GŁOWY CO 13 DNI (2)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Początkujący
31-05-2010, 21:25:10

Pierwsze bóle głowy zapamiętałem z miesiąca listopada 2009 roku. 11 grudnia kiedy nastąpił kolejny atak bólu udałem się do lekarza pierwszego kontaktu. Zalecone lekarstwa Divascan i Refastin brałem przez kilka dni, choć ból był tylko jednodniowy. Kolejny ból głowy pojawił się 24 grudnia i wówczas zauważyłem, że następuje on okresowo i postanowiłem notować przypadki jego wystąpienia. Gdy zdarzyło się, że nie pamiętałem o którymś nie odnotowałem go. Po upływie sześciu miesięcy mogę z całą pewnością stwierdzić, że ten kilku godzinny ból głowy występuje regularnie co trzynaście dni.
Co to za ból i jak się objawia?
Konkretnej lokalizacji nie ma, jednak mogę stwierdzić, że jest to ból mózgu czyli pod mózgoczaszką. Jest to znaczny ból mimo, iż mam zmniejszony poziom odczuwania bólu, stwierdzony przez lekarzy polikliniki okulistycznej w Lublinie, jest bardzo dokuczliwy.
Po zażyciu Divascanu i Refastinu ból ustępuje, jednak objawy dodatkowe: słaba koncentracja, problemy z pamięcią i spowolnienie reakcji pozostają jeszcze przez kilka godzin.
Kolejna wizyta u lekarza pierwszego kontaktu zaowocowała wypisaniem skierowania do neurologa, a ta skierowaniem na rezonans magnetyczny głowy.
Skierowanie na RM mam od kilku dni, więc jeszcze trochę czasu upłynie zanim go zrobię.

Czy jest ktoś, kto może mi coś powiedzieć na temat przypuszczalnych przyczyn tego zjawiska?
kochajmy ludzi ... tak szybko odchodzą
gość
05-06-2010, 09:13:47

Przyczyn nawracajacego bólu głowy może być kilka. Wśród najczęstszych wymienia się bóle pierwotne takie jak migrenę oraz napięciowy ból głowy, a także bóle objawowe, w tym pourazowe, spowodowane nadciśnieniem tętniczym, polekowe jako objaw uboczny lub tzw. z odbicia.
Dlatego do postawienia diagnozy, poza odstępami czasu w jakich występuje ból istotne są równiez inne informacje z wywiadu, m.in. rodzaj bólu, lokalizacja, pora dnia jego pojawiania się, czynniki wyzwalajace oraz objawy towarzyszące, np. wzrost cisnienia tęniczego, zaburzenia widzenia itp., a także przyjmowane leki.

Postępowanie lekarza POZ jest zatem jak najbardziej prawidłowe - z powodu nieustępowania dolegliwosci skierowany został Pan na konsultację neurologiczną, podczas której uzupelniony zostanie wywiad chorobowy i przeprowadzone będzie badanie neurologiczne, co pozwoli na określenie dalszego postępowania, np. konieczności pogłębienia diagnostyki (m.in. zlecone badanie neurolobrazowe) oraz wdrożenie skutecznego leczenia.

Na temat postepowania w bólach głowy proponuję przeczytać zamieszczone poniżej artykuły:

http://www.forumneurologiczne.pl/txt/a,3720,0,Bóle%20głowy

http://www.forumneurologiczne.pl/txt/a,4321,0,Pierwotne%20bóle%20głowy

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: