Reklama:

Ból głowy a plagiocefalia (3)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
18-12-2008, 15:38:00

Witam!
Od dłuższego czasu niemal codziennie boli mnie głowa, czasami jeżeli ból nie występuje mam uczucie takiego napierania na czaszke od środka tak jakby miała mi zaraz pęknąć (nie jest to ból tylko takie dziwne uczucie, bardzo dziwne i nieprzyjemne) rok temu miałam robiony rezonans głowy z kontrastem i oczodołów z powodu zdiagnozowanego porażenia mięśni gałek ocznych, badanie miało na celu wykluczenie porażenia nerwów i sprawdzenie skąd porażenie mięśni wyniki były taki:
Rezonans magnetyczny oczodołów:

Badanie wykonano w sekwencjach FSE, SE w obrazach T1, T2- zależnych, PD i STIR w przekrojach poprzecznych, czołowych (T2 – W1), skośnej (T1 – W1).

Asymetria twarzoczaszki i czaszki oraz tkanek miękkich zawartych w ich obrębie spowodowana zaburzeniami rozwojowymi (plagiocefalia?). Poza tym oczodoły, pozaoczodołowe odcinki nerwów wzrokowych, skrzyżowanie wzrokowe i pasma wzrokowe bez zmian.

Rezonans magnetyczny głowy z kontrastem:

Badanie wykonano w sekwencjach FSE i FSAT uzyskując obrazy T1 i T2- zależne w płaszczyźnie poprzecznej i strzałkowej, FLAIR w płaszczyźnie poprzecznej, T2 – zależne w płaszczyźnie czołowej, T1- zależne po podaniu środka kontrastowego w trzech płaszczyznach.

Obraz warstwy korowej, istoty białej, jąder podkorowych, struktur pnia mózgu i zbiorników przestrzeni podpajęczynówkowej prawidłowy. Układ komorowy nieposzerzony, nieprzemieszczony. Zmian ogniskowych o patologicznej intensywności sygnału w obrębie mózgowia nie stwierdza się.
Niewielkie przyścienne zgrubienie błony śluzowej w górno przyśrodkowej części lewej zatoki szczękowej.

Czy te bóle głowy mogą być spowodowane właśnie tą plagiocefalią??
gość
18-12-2008, 15:54:00

dodam jeszcze iż mam nierówne źrenice (prawa mniejsza), opadniętą prawą powieke, prawe oko przy wodzeniu oczu do góry zawsze zostaje w dole, jeżeli nie plagiocefalią to czym mogą być spowodowane te bóle??
gość
18-07-2009, 18:18:00

wydaje mi sie, ze to przez plagiocefalie

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: