Reklama:

Boję się kolejnego ataku (2)

Forum: Padaczka

Początkujący
11-01-2023, 15:08:23

Witam mam 20 lat, w grudniu 2022 dostałem ataku drgawek z przegryzieniem języka, wszystko wydarzyło się w wannie w wysokiej temperaturze, trafiłem do szpitala, potem miałem zrobiony tomograf komputerowy głowy, rezonans magnetyczny które wyszły dobrze, jednak w badaniu EEG wykryto nieprawidłowości i neurolog stwierdził padaczkę, mimo tego, że powiedział, że to nie powinno się powtórzyć i najprawdopodobniej doszło do tego w wyniku przegrzania, cały czas się boję mimo, że od tego czasu nie miałem napadu, unikam też gorących kąpieli. Moje pytania są takie 1. Czy często zdarza się tylko jeden napad w życiu? 2. Jak radzić sobie z tym stresem, głównie dostaje takiego jakby ataku paniki jakby zaraz miał się zacząć napad(nic mi nie drętwieje jak przy napadzie) ale ostatecznie nic się nie dzieje?
gość
13-01-2023, 23:07:02

1.zbyt gorące kąpiele nie są zdrowe, ale raczej bardzo rzadko mogą same spowodować napad padaczkowy.
2.jeden napad w życiu również jest możliwy, są odnotowane takie zdarzenia np. w wyniku bardzo silnego stresu. Częstsza jest sytuacja, gdy napady padaczkowe są sporadyczne tzw. oligoepilepsja.
3. Lęk jest udziałem każdego człowieka, chroni nas od czasów ludzi pierwotnych w różnych niebezpiecznych sytuacjach. Nasilony lęk aż panika to są sytuacje bardzo nieprzyjemne. Można nauczyć się je zwalczać. W lęku powinno się chodzić, biegać nigdy siedzieć, i postawić się lęku : ręce w bok, postawa bojowa, nogi szerzej i mocno stoją jak u marynarza na statku. Proszę spróbować wydawać dźwięki jak rozzłoszczony szerszeń - pomaga bo uwolni się napięcie twarzy, starać się wolno oddychać, zrobić z dłoni muszlę i otoczyć swój nos ściśle i oddychać do dłoni. Za chwilę będzie lepiej, lub poskakać pajacyka, potrząść kończynami.
4.Zalecam powtórzenie badania EEG, które powinno wnieść nieco informacji co dalej.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: