Reklama:

biopsja wątroby (3)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Początkujący
13-09-2011, 18:48:37

Witam
Mam pewne pytanie, na które być może nie będzie tak łatwo odpowiedzieć wprost, ale być może uzyskam od Was kilka informacji jak postępować... Mianowicie:
W okresie niemowlęcym przechodziłem Wodogłowie. W związku z tym mam wszczepioną zastawkę komorowo - otrzewnową. Dren zastawki przebiega wzdłuż prawego boku. W chwili obecnej z powodu innych schorzeń będzie konieczność przeprowadzenia biopsji wątroby. Igłę biopsyjną wprowadza się właśnie przez ten prawy bok. Jak można pogodzić ze sobą te dwie sprawy, aby biopsja nie zakończyła się uszkodzeniem drenu zastawki??
pozdrawiam
Początkujący
20-04-2012, 10:11:13

Witam,
Od niedawna jest nieinwazyjna metoda badania wątroby. Badanie trwa 15 min i od razu jest wynik. Pokrywa się z wynikami biopsji tradycyjnej. Wykorzystywane jest urządzenie fibroscan.
"FibroScan® jest pełnoprawną metodą diagnostyczną dla oceny stopnia nasilenia włóknienia wątrobowego i może być stosowana jako alternatywa dla biopsji wątroby podczas kwalifikacji do leczenia przewlekłego zapalenia wątroby typu B i C."
Wiec może warto spróbować.
Ja korzystałem z usług fibromed.pl w Raciborzu, Śląsk.
Pozdrawiam
Początkujący
20-04-2012, 12:11:06

owszem, jest to dobra altrernatywa, ale... dość kosztowana. ma szczęście udało się załatwić wszytsko jak należy i biopsja to na razie historia.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: