Reklama:

Bardzo proszę o interpretacje wyników MRI, jestem załamana (7)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
10-03-2013, 19:06:56

Bardzo proszę o interpretację wyników. Czy potrzebna jest operacja? Czy to może się cofnąć? Czy będzie się pogłębiało? Bardzo proszę o pomoc!!!
Zniesienie lordozy lędżwiowej.
Dziobiaste inicjacyjne wyciągnięcia krawędzi trzonów .
Wysokość trzonów w odcinku lędżwiowym zachowana.
Zwężenie tarczy m-k na poziomie L5/S1 z cechami częściowej dehydratacji .
Guzki Schmorla trzonów L4 oraz L3.
Wymiar strzałkowy kostnych ograniczeń kanału kręgowego w odcinku lędżwiowym wynosi około 15 mm .
Stożek końcowy rdzenia położony na poziomie L2 , bez zmian.
Na poziomie cechy L5/S1 niewielkiej centralnej przepukliny jądra miażdżystego , masa przepukliny uwypukla się
dokanałowo centralnie ku tyłowi na około 2mm , cechy uszkodzenia pierścienia włoknistego.
Najbardziej dokuczają mi górne pośladki zwłaszcza przy dotyku. W dotkniętym odcinku L5S1 bólu za specjalnie nie odczuwam. Skad ten ból w pośladkach?
gość
12-03-2013, 08:59:50

tunia, spokojnie bez paniki opis nie jest najgorszy. Sam kręgosłup prawie nie boli. Bóle są spowodowane uciskiem na nerwy. Twoje zdjęcie powinien zobaczyć dobry neurochirurg. Myślę, że na początek jakaś rehabilitacja u fachowca przyniesie oczekiwane rezultaty.
głowa do góry, będzie oki
miłego, irek
krak62
Początkująca
12-03-2013, 09:04:00

Na razie? Czyli operacji nie unikne? ehh człowiek młody a tu takie proeblemy ;/ czy jest szansa że ból ustąpi a przepuklina się cofnie? Albo przynajmniej nie będzie się rozwijała? Neurolog powiedział, że o operacji nie ma mowy bo zmiany sa niewielkie
gość
12-03-2013, 09:12:55

tunia, poszukaj dobrego rehabilitanta tylko naprawdę dobrego. Wyjaśni Tobie wszystko na spokojnie, zaleci odpowiedni zestaw ćwiczeń, wskazania i przeciwwskazania. Będzie git
irek
krak62
gość
12-03-2013, 09:15:53

Tunia1985, to pytanie zadaj ekspertowi z Medforum i on Ci odpowie bardzo szybko.
Jest to lekarz.
Mówisz o bólu w pośladkach, a nie bierzesz pod uwagę stawów biodrowych.
Zresztą co ja Ci będę pisać, skieruj pytanie do Eksperta.
Alicja
gość
12-03-2013, 09:26:22

I jeszcze jedno tunia1985, krak62 dobrze Ci radzi, musisz pójść na rehabilitację do dobrego rehabilitanta, ale radziłabym Ci prywatnie na masaż klasyczny kręgosłupa i to do prywatnego gabinetu. W prywatnym gabinecie rehabilitant się przyłoży do takiego masażu, z NFZ będziesz miała tylko "głaskanie"
Zabiegi prądowe możesz iść na skierowanie od lekarza, z tym, że dość długo się czeka.
Alicja
Początkująca
12-03-2013, 11:41:29

Czyli jest szansa na normalne zycie bez bolu? Mieszkam w niewielkiej miejscowości i tu jest kiszka ze specjalistami. W kwietniu ide na cwiczenia i jakies prady do przychodni rehab. Jest tez u nas ponoc dobry masazysta ale zobacze co powie ortopeda. Dzieki za pocieszenie :)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: