Reklama:

Bardzo proszę o diagnozę dot. kręgosłupa szyjnego i jakie są rokowania dla mnie na przyszłość. Mam 53 lata od 2 m-cy jestem na zwolnieniu lekarskim i nie wiem co mam robić bo do neurologa i rehabilitacji długa droga... (5)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
28-12-2016, 17:24:09

Bardzo proszę o interpretację wyniku rezonansu kręgosłupa szyjnego i dalszych zaleceń, co do leczenia i rehabilitacji. Jestem w stanie zawieszenia, nie wiem kompletnie jak pokierować swoim leczeniem mam kontakt tylko z lekarzem rodzinnym, a neurologa mam dopiero za kilka miesięcy. Mam nadzieje, że na waszym forum znajdę pomoc i wsparcie w moim problemie zdrowotnym.
W załączeniu wynik MRI.
Wysokość trzonów kręgów w normie.
Wielopoziomowe odwodnienie krążków międzykręgowych, z obniżeniem krążków
międzykręgowych na poziomie C5/C6 , C6/C7.
Zmiany zwyrodnieniowo-wytworcze krawędzi trzonów kregów i w stawach międzywyrostkowych.
Zniesienie fizjologicznej lordozy szyjnej z kifotycznym ustawieniem kręgoslupa w odcinku od C4
do C7.
Na poziomie C2/C3 kosnte wyciagniecia tylnych krawedzi trzonów kręgów splycaja otwory
międzykręgowe.
Na poziomie C4/c5 lewoboczna wypuklina krążka międzykręgowego na 3,5mm redukuje
przedrdzeniowa rezerwe płynową, zajmuje lewy zachyłek boczny oraz modeluje rdzeń kręgowy
od strony lewej . Wymiar ap kanału kręgowego po stronie lewej wynosi 7mm. Spłycony jest lewy
otwór miedzykręgowy.
Na poziomie C5/C6 centralno-lewoboczna wypuklina krązka międzykręgowego na 3mm z
towarzyszącymi osteofitami tylnych krawędzi kręgów redukuje przedrdzeniową rezerwe plynową
i modeluje rdzen kręgowy od strony przedniej i lewej. Zweżony jest lewy zachyłek boczny.
Wymiar ap kanału kregowego wynosi 7mm po stronie lewej. Przewęzony jest lewy otwór
miedzykręgowy.
Na poziomie C6/c7 centralna wypuklina krążka międzykręgowego na 2mm redukuje
przedrdzeniową rezerwe plynową , wymiar ap kanału kregowego wynosi 8mm.zmiany kostne wytwórcze przeweżaja prawy otwór miedzykręgowy.
Zmiany spowodowane przez wypukliny krążkow międzykręgowych potęgowane są przez
kifotyczne ustawienie kręgosłupa C.
Sygnał rdzenia kręgowego bez zmian ogniskowych.
gość
30-12-2016, 12:41:31

to jest ocieranie się o zabieg
gość
02-01-2017, 13:13:47

dziękuję za informację, ale czy po zabiegu będę mogła wrócić do pracy?
gość
02-01-2017, 13:45:23

a jaką masz gwarancje wygranej, zawsze może coś pójść nie tak, podpiszesz zgodę a reszta w ręku boga
gość
08-02-2017, 19:09:54

Witam pierwszy raz jestem na forum
więc proszę o wyrozumiałość
jestem po operacji C5/C6 w 2015r. na moje oko operacja nie nieunikniona tam gdzie pisze o ucisku rdzenia kręgowego a cała reszta obleci
bo wszyscy mamy przepukliny tylko o tym nie wiemy
ale lepiej biegnij do specjalisty nie czekaj na NFZ
ja gdybym czekała to była bym sparaliżowana miałam niedowład prawej ręki i częściowo lewej
na samym końcu bo zaczęło się delikatnie od bólu miedzy łopatkami i do szyj szło nie mogłam pracować ... z czasem było coraz gorzej
wszyscy kazali mi się rehabilitować - co zrobiłam prywatnie jeździłam robiłam ćwiczenia McKenzgo po których nie było lepiej tylko gorzej ..... nie miałam siły chodzić .... po schodach jak babcia szłam a małam wtedy 32 lata
koleżanka rehabilitantka poinformowała mnie że przy trwałym zbliżeniu przepukliny do rdzenia dochodzi do jego obumierania - po prostu albo tą przepuklinę się odsunie albo trzeba to zrobić operacyjnie
bo samo zbliżenie powoduje obumarcie rdzenia co jest nieodwracalne
przypuszczam że u każdego to jest sprawa indywidualna w czasie jak to szybko nastąpi
musisz podjąć decyzję wóz albo przewóz
ja się zoperowałam i uważam że dzięki tamu jestem sprawna jak na razie do kolejnej przepukliny
choć pewne dolegliwości neurologiczne mi zostały część była tylko przejściowa po operacji
a to co zostało to w sumie kwestia przyzwyczajenia się do tego np przeczulica nerwowa pod prysznicem na wodę a było i na ubranie - prawa ręka
ręce mam zdrowe - pracuje

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: