Reklama:

Badanie TK kregoslupa ledzwiowego (3)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Początkujący
02-09-2009, 16:21:00

Witam. Od 3 tyg. moja mama ma zesztywniala noge , wogole nie czuje palcow . Byla u lekarza - standard leki przeciwzapalne , przeciwbolowe + skierowanie na badanie itd itp. Dzis dostala wyniki badania TK kregoslupa ledzwiowego - CT przestrzeni m/kregowych w odcinku L3-S1 kregoslupa. Tylna okrezna wypuklina podwiezadlowa krazka m/kregowego L5/S1 siegajaca do worka oponowego bez jego ucisku i zwezajaca otwory m/kregow. Zmiany zwyrodnieniowe stawow m/kregowych L4/L5 z objawami i prozniowymi w szparach stawowych . Poza tym bez zmian . Zwapnienia w scianach tt biodrowych wspolnycj tuz ponizej rozwidlenia aorty.

Co to oznacza ? Jakie leczenie czeka mame ? Jak mozna jej pomoc ? Oczywiscie juz jest zapisana na wizyte u neurologa , ale pytam bo nie wiem czego moge sie spodziewac ,a bardzo sie o nia martwie . Prosze o pomoc . Pozdrawiam
gość
02-09-2009, 19:10:00

Nie pisze Pani czy zaburzeniom czucia towarzyszą inne objawy, takie jak ból czy osłabienie siły mieśniowej i niezbyt dokładnie opisała Pani chyba zmiany na poziomie L4/L5. Jednak prawdopodobnie czeka mamę dalsze leczenie zachowawcze polegające na podawaniu leków przeciwzapalnych i przeciwbólowych oraz rehabilitacja.
Proponuję przeczytać artykuł zamieszczony na stronie - tam znajdzie Pani więcej informacji na powyższy temat:
http://www.forumneurologiczne.pl/txt/a,5209,3

Pozdrawiam,
Ekspert Medforum Magdalena Targosz
Początkujący
02-09-2009, 20:36:00

Ból w okolicy lędźwi , mama mowi ze ma cala "zesztywniala" noge od polowy uda do stopy , lacznie z palcami ,a napisalem co wyłącznie to co, miala napisane w opisie do badania .

Czy jest szansa ze to minie ? Jesli tak to po jakim czasie ? Dziekuje za odpowiedz i za artykuł.

PS. Jestem mężczyzną , panowie tez martwia sie o swoje matki

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: