Reklama:

Badanie MR kręgosłupa ledzwiowego (3)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
25-06-2017, 11:20:51

Witam
Bardzo prosze o wytlumaczenie mojego wyniku Badanie MR kręgosłupa ledzwiowego bez kontrastu badaniem w płaszczyńcach poprzecznych objęto przestrzenie miedzykregowe od poziomu L1/L2 Zniesienie fizjologicznej lordozy ledzwiowej. Dyskretne prawowypukłe skrzywienie kregoslupa ledzwiowego. Zachwana prawidłowa wysokość i sygnał trzonów ledzwiowych. Odwodnienie i nieznaczne obniżenie wysokości krążka miedzykregowego L4/L5. Obniżenie wysokości krążka miedzykregowego L4/L5. Na poziomie L3/L4 centralno prawoboczna przepuklina materiału krążka miedzykregowego wpuklajaca sie do kanalu kręgowego na gl.3,5mm powodujaca impresje na worek oponowy jego wymiar AP na tym poziomie waski- 8mm oraz splycenie prawego zachylka korzeniowego bocznego,bez ewidentnych cech draznienia struktur nerwowych. Na poziomie L4/L5 szerokopodstawne uwypuklenie pierścienia wloknistego (bulging). Na gl.do 3mm powodujaca impresja na worek oponowy jego wymiar AP na tym poziomie wąski-10mm. Na poziomie L5/S1 szerokopodstawne uwypuklenie materiału krążka miedzykregowego na gl.2,5 mm bez cech stenozy kanalu kręgowego : na tym poziomie możliwe draznienie prawego korzenia nerwowego L5 w otworze miedzykregowym. Na pozostalych poziomach krążki miedzykregowe bez cech dyslokacji. Stożek rdzenia w normie, na poziomie L1. Bardzo prosze o interpretacje wyniku.
gość
26-06-2017, 10:45:45

masz powód do bólu
gość
28-09-2017, 09:56:08

Witam,
Mam podobny wynik badania MR, otrzymalam go 2 dni temu. Moja p.doktor pierwszego kontaktu poradzila jak najszybciej szukac neurochirurga, ktory ustali mi odpowiednia droge leczenia. Niestety mieszkam za granica I o dobrego lekarza tej specjalnosci jest trudno.
W porannym funkcjonowaniu bardzo pomagaja mi cwiczenia, moge polecic zespol cw.ze strony int. e-rwakulszowa.
Glowa do gory pozdrawiam, I.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Proszę o pomoc i poradę
Matkę chorą na stwardnienie zaniku mięśni bocznych, z dnia na dzień jest coraz gorzej nawet tabletki przeciwbólowe nie działają mama robi się nerwowa wulgarna itp . Nie wiem co mam już robić.
gość
Ośrodek neurorehabilitacji z pegiem i tracho Lublin
Cześć.Syn jest po bardzo ciężkim urazie czaszkowo mózgowym ,po stabilizacji miednicy.Wybudzony od tygodnia z niewielką komunikacją typu wodzenie oczami I ściskanie prawą ręką.Szukamy ośrodka w okolicy Lublina neurorechabilitacji opieki całodobowej.Jakieś podpowiedzi może .Marta
gość
Bardzo bym prosiła o poradę.
Mama ma 60 lat choruje od roku, ręce opadają od poniedziałku zaczęła rehabilitację domową. Mam dziecko 10 letnie on na to wszystko patrzy jak mama robi się nie znośna nawet tramal nie pomaga na ból nóg.
szukam miejsca dla taty po zawale i w stanie wegetatywnym , który wciąż jeszcze jest w programie budzikowim ale tylko do sierpnia...
Drodzy Wszyscy! dzień dobry! Nazywam się Joanna, mój tata rok temy 16.05 miał rozległy zawal, był długo niedotleniony, niestety nie wybudził się ze śpiączki, nie odzyskał świadomości; przebywa w programie NFZ budzikowim w Sawicach; niedługo minie rok, prognozy nie są optymistyczne; na jesieni musimy znaleźć mu inne miejsce. jesteśmy z Poznania, tata jest teraz 500 km od nas na Podlasiu, to nas wykańcza.. chcemy znaleźć ośrodek xblziej, wiemy, ze trzeba liczyć się z kosztami... ale czy ktoś w ogole wie o dobrym miejscu w Wielkopolsce? pielęgniarki mwoiac do ZOLu go, a przecież ws tyscy wiemy, ze to wyrok.. chciałabym zawalczyć jeszcze ... proszę, jeśli macie takie doświadczenia lub wiedzę, gdzie mogłabym spawrdzac? pytać? bo nie wiem od czego zacząć....
Reklama: