Witam, mam pytanie do osób zainteresowanych bliżej tematem.
Od kilku lat na University of Southampton prowadzony jest projekt AWARE, w ramach którego próbuje ustalić się, jak funkcjonuje mózg podczas asystolii. Projekt ten może być przełomowy dla ludzi podzielających pogląd, że świadomość może istnieć poza ciałem, w sytuacji kiedy to drugie poza mózgiem już nie funkcjonuje. Literatura zna sporo przypadków, w których ludzie opisują wrażenia jakich doznawali podczas asystolii, którzy potrafili ze szczególami opisywać co się wokół nich działo z perspektywy "podsufitowej".
Kluczowe w tym projekcie jest dla mnie doświadczenie jakiemu mieliby być poddawani badani w stanie asystolii. W pomieszczeniu w którym znajdują się takie osoby miał być umieszczany na półce pod sufitem przedmiot, którego nie można zobaczyć z perspektywy ludzi przebywających w sali, a jedynie z perspektywy "podsufitowej", w jakiej domniemanie niektórzy przebywali w stanie asystolii. Gdyby osoby te potrafiły po przebudzeniu odpowiedzieć, co dokładnie znajdowało się na tej półce, byłoby to ważnym argumentem na potwierdzenie założenia, że świadomość może przebywać poza ciałem. Jeśli jednak stwierdzałyby, że niczego na takiej półce nie widziały, byłby to argument na potwierdzenie założenia, że są to jedynie projekcje mózgu.
Niestety nigdzie nie znalazłem wyników tego ciekawego badania. Czy ktoś może dotarł w sieci lub w literaturze do wniosków, wyników? Będe wdzięczny za wszelakie odpowiedzi.